2013 m. gruodžio 2 d., pirmadienis

A lygos atakų meistrai

Kol pasibaigusio sezono įspūdžiai dar neišblėso, o ateintantis sezonas dar skendi rūkuose, pabandysime mėgėjiškai įvertinti, kas gi galiausiai kėlė daugiausiai grėsmės varžovų vartininkams. Ar tai rezultatyviausias A lygos futbolininkas N.Valskis, ar kuris kitas žaidėjas, galbūt ne tiek daug įmušęs, bet daręs daugiau varžovams pavojingų veiksmų?


Vėlgi rekia pasidžiaugti A lygos ir InStat Football partneryste, nes tokios statistinių duomenų gausos be statistinės analizės priemonių neturėtume. Tad ką galime pasakyti pažiūrėję į tą sukauptą duomenų bazę?
Jei sezono viduryje atliktoje analizėje dėmesys kreiptas tik į aštuonis tuo metu rezultatyviausius futbolininkus, tai šįkart sąrašas išplėstas iki 20 snaiperių. Dar vienas pokytis - į vertinimą įtrauktas ir dar vienas atakuojantiems žaidėjams svarbus rodiklis - rezultatyvūs perdavimai (žr. lentelę; spalva išskirti tie žaidėjai, kurie InStat identifikuojami kaip žaidę puolėjo pozicijoje).


Lyginant galutinę snaiperių rikiuote su tuo, kas buvo viduryje sezono, pokyčiai nėra dideli. Tik N.Valskis sugebėjo "spurtuoti" ir aplenkti K.Bilinski, tuo tarpu kiti A lygos rezultatyviausi žaidėjai išliko savo pozicijose. N.Valskio spurtą lėmė padažnėję įvarčiai - jei viduryje sezono jie buvo mušami kas 154 minutes, tai bendras sezono rodiklis pagerėjo iki 119 minučių vienam įvarčiui. Šiuo atžvilgiu N.Valskis beveik susilygino su K.Bilinskiu, kurio rodiklis suprastėjo nuo 106 iki 117 minučių. Panašiai nutiko ir E.Razuliui - rodiklis pakito nuo 89 iki 121 minutės. N.Valskis antroje sezono pusėje aplenkė K.Bilinski ir pagal dar du rodiklius - smūgių į vartų plotą skaičių ir smūgių dažnumą (vienas smūgis vidutiniškai kas 17 minučių). Pagerėjo ir N.Valskio smūgių tikslumas (nuo 43.48 proc. iki 47.13 proc.). Tuo tarpo K.Bilinskio taikiklis "nusimušė" - nuo 52.27 proc. iki 48.46 proc.
Visgi, dviejų rezultatyviausių žaidėjų apsikeitimą vietomis lėmė ne vien tik jų individualus meistriškumas. Tiesioginės įtakos pagerėjusiems N.Valskio rodikliams turėjo ir į Marijampolės "Sūduvą" sugrįžęs T.Radzinevičius. Patyręs futbolininkas per palyginus trumpą laiką ne tik pats pelnė 7 įvarčius, bet ir atliko 8 rezultatyvius perdavimus. Pagal rezultatyvių perdavimų skaičių marijampolietis nepavijo "Žalgirio" atstovų M.Kuklio ir J.Wilk, tačiau, jei vertintume, kaip dažnai atliko tuos perdavimus, tai T.Radzinevičiui A lygoje lygių nebuvo - 126 minutės vienam rezultatyviam perdavimui. J.Wilk ir M.Kukliui reikėjo atitinkamai 142 ir 171 minutės.
Beje, susumavus įvarčius (priminsime, kad vertiname tik tuos įvarčius, kurie pelnyti ne nuo vienuolikos metrų atžymos) ir rezultatyvius perdavimus N.Valskio ir K.Bilinskio rodikliai tampa lygūs, nes "Žalgirio" legionierius ne tik pats mušė, bet ir dažniau dalijo perdavimus komandos draugams. O vertinant pagal šį suvestinį rodiklį visus dvidešimt žaidėjų, pavojingiausias 2013 metų A lygoje buvo T.Radzinevičius - vidutiniškai kas 65 minutes po jo veiksmų atakoje krisdavo įvartis į varžovų vartus. Toliau rikiuojasi J.Wilk, K.Bilinski, M.Kuklys. Ir tik penktoje vietoje - N.Valskis.
Tad šioje vietoje būtų galima pasiginčyti su "Žalgirio" atstovais, kurie teigia, jog šiemetinėje A lygoje vertas dėmesio (be tų žaidėjų, kurie "Žalgiryje") yra tik N.Valskis. Statistika byloja (ir tikriausiai nemeluoja), kad T.Radzinevičiaus vertė 2013 metų sezone buvo didesnė. Netgi InStat Football skaičiuojamas InStat Index T.Radzinevičiaus atveju yra didesnis nei K.Bilinskio, M.Kuklio ir N.Valskio.

Beje, jei lygintume su praėjusių metų analogiškais dvidešimties rezultatyviausių žaidėjų rodikliais (žr. lentelę), tai T.Radzinevčiaus rodikliai geresni netgi už įvarčius mušusį ir rezultatyvius perdavimus atlikinėjusį R.Ledesma. Šio sezono viduryje Lietuvą palikusiam brazilui prireikdavo 71 minutės įvarčiui pasiekti arba rezultatyviam perdavimui atlikti.

Vietoj epilogo. Jei klaipėdiečiai iki šios dienos kankinasi klausdami savęs, o kokius medalius būtų užsikabinę, jei nebūtų užmigę 83 minutę "Bangai" keliant kampinį, tai marijampoliečiai galėtų klausti, o koks "Sūduvos" sezonas būtų buvęs, jei T.Radzinevičius į gimtąjį klubą būtų grįžęs ne vasarą, o ankstyvą pavasarį. Bet futbolas, kaip ir gyvenimas, nemėgsta tariamosios nuosakos.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą