2014 m. liepos 11 d., penktadienis

Retėjančios mūsų gretos

Dar kartą teko įsitikinti, jog ne veltui sakoma, kad prognozės - nedėkingas užsiėmimas. Ypač, jei prognozuoji Lietuvos klubų pasirodymą UEFA turnyruose.
Formaliai žiūrint - prognozuodamas nepataikiau atspėti tik vienos poros iš trijų dvikovų baigties. Tačiau nepataikiau tos poros, kurioje, mano nuomone, Ekranas turėjo be didesnio vargo žengti į kitą etapą ir dabar ne apraudoti neišsipildžiusias viltis, o pirkti bilietus į Švediją. Jau po pirmųjų rungtynių Belfaste (Š.Airija) Ekrano galimybės žengti į kitą etapą buvo sumažėjusios iki minimumo (pasigirsiu: gavau progą apie tai papostringauti per Lietuvos radiją, tad bent jau šioje vietoje pakoreguota prognozė pasitvirtino). Ir ne tik todėl, kad Ekranas iš Airijos salos grįžo su dviejų įvarčių deficitu, bet ir dėl to, kad varžovai pirmosiose rungtynėse be didesnių problemų draskė panevėžiečių gynybą. Nors ir Ekrano treneris, ir žaidėjai teigė, kad gali susigrąžinti tai, kas prarasta, vakarykštis vaizdas aikštėje to nepatvirtino. Per pirmąjį kėlinį taip nieko ir nesukūrę prie Š.Airijos ekipos vartų, antrojo kėlinio pradžioje panevėžiečiai įsigudrino praleisti įvartį, o galiausiai pralaimėjo ir rungtynes.

Ilgiau viltį pasiekti teigiamą rezultatą išsaugojo Banga, nors jai teko pajėgesnis varžovas nei panevėžiečiams. Beje, tai įrodo ir šių metų vasario ir kovo mėnesiais vykusi Sligo Rovers ir Crusaders akistata Airijos salos taurės turnyre - Setanta Cup. Slaigo miesto klubas dukart "pervažiavo" "kryžiuočius" - 4:1 ir 5:0.
Pirmose rungtynėse gargždiškiai dar kartą patvirtino, kad Lietuvos ir Airijos futbolo lygų pajėgumas yra gana panašus. Tai, kaip jau minėjau praėjusį kartą, anksčiau buvo įrodę Ekranas ir Žalgiris. Deja, pratęsti lietuviams sėkmingos serijos Bangai nepavyko. Nors pirmą įvartį gargždiškiai praleido pirmjo kėlinio pabaigoje, realiai lūžio momentas buvo 68 minutė, kai Banga liko mažumoje. Airiai greitai sudaužė Bangos viltis išsigelbėti ir patvirtino mano prognozę.

Vienintelis į kitą etapą žengęs Atlantas rungtynių pabaigoje taip pat vaikščiojo peilio ašmenimis. Didžiąją rungtynių dalį žaidę prieš dešimt varžovų ir iššvaistę keletą puikių progų klaipėdiečiai įsigudrino 81 minutę praleisti įvartį, po kurio kelialapis į antrąjį etapą ėmė pamažu judėti link Liuksemburgo ekipos. Visgi uostamiesčio ekipa dar kartą pralaužė varžovų ekipos gynybą ir atsilygino FC Differdange 03 tuo pačiu, ką patys patyrė prieš savaitę - įvarčiu paskutinėmis minutėmis. Beveik kaip ir prognozavau: 55 prieš 45, kad į kitą etapą žengs Atlantas.

Tarpinė lietuvių pasiekimų suvestinė. Primenu rezultatus (paryškinti poros nugalėtojai):
Crusaders FC (Šiaurės Airija) - Panevėžio Ekranas 3:1 ir 2:1
FC Differdange 03 (Liuksemburgas) - Klaipėdos Atlantas 1:0 ir 1:3
Gargždų Banga - Sligo Rovers (Airija) 0:0 ir 0:4

Liūdniausia, žiūrint iš visų Lietuvos klubų pozicijų, netgi ne tai, kad krito du iš trijų klubų, o tai, kad per 6 rungtynes iškovojom tik vieną pergalę ir kartą sužaidėm lygiosiomis. Bendroje koeficientų lentelėje Lietuvos sąskaita pasipildė 0.375 taško (Atlantas uždirbo 1 tašką, Banga - 0.5, tačiau viskas iškart dalijama iš dalyvaujančių klubų skaičiaus - t.y., 4). Iš tikrųjų terminas "pasipildė" šiuo atveju netgi klaidina. Realiai Lietuva šiuo momentu rizikuoja nemažai prarasti, nes šalies koeficientas skaičiuojamas pagal paskutinių penkių metų pasirodymus, o tas 0.375 keis 1.125, surinktus 2009 metų vasarą. Jei (blogiausiu atveju) Žalgiriui ir Atlantui nebepavyktų papildyti bendros sąskaitos, tai kitais metais Lietuva į Europą žengs ne su 5.250, o su 4.375. Kadangi kiekvieno klubo koeficientas skaičiuojamas imant penktadalį šalies koeficiento, tai nereikia būti matematikos genijumi, kad suprastum, jog ir toliau Lietuvos klubai bus tarp neskirstytų ir rizikuos gauti pajėgesnius varžovus nei šiemet.

Kas dar laukia? Nekartosiu to, ką rašiau apie Zagrebo Dinamo ir Žalgirį. Nors vilniečiai ir sustiprino savo gretas, bet tai iš esmės nekeičia jėgų balanso šioje poroje. Galima tik palinkėti Žalgiriui paneigti prognozes.

GNK Dinamo Zagreb (Kroatija) - Vilniaus Žalgiris
Prognozė: 10 procentų tikimybė, kad kitame etape bus Žalgiris.

Klaipėdos Atlantas - FC Shakhter Karagandy (Kazachstanas)

Klaipėdiečių laukia rimtesnis išbandymas nei Liuksemburgo klubas. Kazachai be didesnių problemų pirmajame etape susitvarkė su armėnų FC Shirak, pasiekę pergalę 2:1 svečiuose, namie jau pirmame kėlinyje triskart siuntė kamuolį į tinklą, o galiausiai laimėjo 4:0. Lietuvos futbolo gerbėjams Karagandos klubas visų pirma žinomas dėl to, kad jame ne pirmus metus žaidžia mūsų rinktinės saugas Gediminas Vičius. Šiame klube galima rasti ir kitų rinktinių atstovų - Kazachstano (keletas), Bosnijos ir Hercegovinos ir Kroatijos. Solidūs ir FC Shakhter legionieriai. Pavyzdžiui, Mihret Topcagic kelis sezonus žaidė Austrijos aukščiausiosios lygos klubuose. Pavydėtinas kroato Nikola Pokrivač CV - ten ir Zalcburgo Red Bull ir Zagrebo Dinamo.
Iki tol UEFA turnyruose stebuklų nedemonstravęs Karagandos klubas proveržį padarė praėjusiame sezone. Tik Čempionų lygos play-off etape po atkaklios kovos nusileidęs Glazgo Celtic (2:0 namie ir 0:3 svečiuose) kazachų klubas vėliau žaidė Europos lygos grupių etape (dvejos lygiosios ir keturi pralaimėjimai).
Lygų reitingai taip pat ne Lietuvos naudai. Kazachstanas pagal pasirodymus UEFA  turnyruose šiemet buvo 34 vietoje, Lietuva - 41 vietoje. Jei mes iš keturių dalyvių jau praradome du, tai kazachai toliau didina šalies koeficientą. Europos lygoje visi trys klubai užtikrintai žengė tolyn - 5 pergalės ir vienerios lygiosios.
Beje, tai bus pirmoji Lietuvos ir Kazachstano klubų akistata UEFA turnyruose.

Prognozė: 20 procentų tikimybė, kad kitame etape bus Atlantas.

1 komentaras:

  1. Yra kaip yra dar vienas Žalgiris tik apie futbolą galvoją, kiti gi kaip išgyvent

    AtsakytiPanaikinti