2014 m. liepos 7 d., pirmadienis

Rojaus Greiso bylos

Šį tekstą rašau visų pirma dėl to, kad teko malonumas per gana trumpą laiką perskaityti net keturias Peter James išgarsinusios Rojas Greiso arba Dead serijos knygas (nuo 4 iki 7). Tiesa, kaip paprastai būna su tokio tipo knygomis, prieš pradėdamas ketvirtąją ne itin prisiminiau, kas ir kaip vyko pirmose trijose, kurias skaičiau gerokai anksčiau. Bet tai nėra ir didelis nuostolis, nes tam tikrus dalykus rašytojas nuolat pakartoja. Aišku, kai skaitai keturias knygas iš eilės, tie pakartojimai pradeda užbelsti.

Leidėjų keistenybės. Tradiciškai galima pradėti nuo kai kurių Lietuvos leidybos keistenybių. Leidykla ties trečia knyga suvokė, kad rašytojas neatsitiktinai kiekviename pavadinime įrašo Dead, ties šešta - kad reiktų užsiminti, jog ji yra kelių kitų knygų tęsinys, o ties septinta įsidrasino ir pavadino viską "Serija apie detektyvą Rojų Greisą" (taip užrašyta ant knygos viršelio). Nepaisant to, reikia Jotema pagirti - skirtingai nei kai kurie kolegos, leidykla knygas leidžia chronologine tvarka ir nepameta pradėto darbo pusiaukelėje. 2014 metais Peter James išleido dešimtąją serijos knygą, o mes lietuviškai jau turime septynias.

Rojus Greisas. Kaip jau aišku iš serijos pavadinimo, pagrindinis visų istorijų veikėjas yra Braitone (Anglija, jei kas nežinot) gyvenantis ir dirbantis detektyvas Rojus Greisas.
Atrodo, kad visi detektyvų/kriminalinių trilerių kūrėjai mano, kad pagrindinis knygos veikėjas-detektyvas turi būti ganėtinai keistas, nes matyt kitaip nebus geru detektyvu. Pavyzdžiui, visi žinom klasikinį keistuolį Šerloką Holmsą, modernesni keistuoliai yra komisaras Adamsbergas (į pasaulį paleistas Fred Vargas), švedas Kurtas Valanderis (Hening Mankell) ar anglas Adamas Dalglišas (P.D.James). Ypatingą keistenybę turi ir Rojus Greisas - kadaise netikėtai dingo jo žmona ir jis N metų negauna patvirtinimo nei kad ji mirusi, nei kad ji gyva. Ši žmonos dingimo istorija plėtojama visose serijos knygose (bent jau tose septyniose, kurios išleistos lietuvių kalba). Kai kuriose Peter James net nukeliauja į tuos laikus, kai herojaus žmona nebuvo dingusi.
Dar viena detektyvo keistenybė - būdamas anglas, gyvendamas mieste, kur pakankamai neblogai gyvuoja futbolo klubas Albion, Rojus Greisas mėgsta ne futbolą, o regbį.

Detektyvinės "mįslės". Kabutės nėra atsitiktinės. Realiai Peter James nebando itin klaidinti, slėpdamas, kas ir ką yra padaręs blogo. Neretai jau istorijos pradžioje žinome ir kas, ir ką padarė, o įtampa kuriama Rojui Greisui bandant prisikasti iki piktadario, kuris paprastai tęsia savo nedorus darbelius.

Kas, kur, kada? Iš trijų klausimų sunkiausia būtų atsakyti į trečiąjį, nes pirmose trijose knygose tarsi nėra akivaizdaus įvardijimo, kokiais metais vyksta veiksmas. Tačiau ketvirtoje knygoje atsiranda 2007 metai, o penktoje knygoje staiga išvardijama, kad visos pirmosiose keturiose istorijose tirtos bylos yra nagrinėjamos tais pačiais metais. Kitaip sakant, Peter James pirmasias tris knygas rašė anksčiau, nei vyko veiksmas.

Pirmas sakinys. Sakoma, kad kartais knygos pirmasis sakinys gali užkabinti taip, kad norisi visą knygą perskaityti. Sakyčiau, kad Peter James ketvirtojoje serijos knygoje mestelėjo neblogą "kablį": "Jei Ronis Vilsonas nubudęs būtų žinojęs, kad po dviejų valandų bus negyvas, savo dienotvarkę būtų planavęs kiek kitaip" (Mirusiojo pėdsakais, 9 psl.).

Pabaigai - sąrašas. Šiuo metu Jotema yra išleidusi septynias Rojaus Greiso/Dead serijos knygas (skliaustuose: originalus pavadinimas ir leidimo metai):
Klasta ir viltis (Dead Simple; 2005)
Skarabėjo produkcija (Looking Good Dead; 2006)
Miręs gyventi (Not Dead Enough; 2007)
Mirusiojo pėdsakais (Dead Man's Footsteps; 2008)
Mirtis užklups rytoj (Dead Tomorrow; 2009)
Mirties glėby (Dead Like You; 2010)
Mirusiojo gniaužtai (Dead Man's Grip; 2011)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą