2014 m. birželio 29 d., sekmadienis

Burtas mestas. Ką iš to išpešim?

Birželio 23 dieną Nione Lietuvos klubams fortūna kartą kitą šyptelėjo (gal išskyrus Žalgirį), suporuodama su ne pačiais pavojingiausiais varžovais. Ar mūsų klubai turi galimybę pakeisti pastaruoju metu įsivyravusią tendenciją pasitraukti iš UEFA turnyrų jau po pirmųjų susitikimų?

Pirmiausia pažvelkime į Eurpos lygos pirmąjį kvalifikacinį etapą, kurio pirmieji susitikimai vyks jau liepos 3 dieną. Beje, įdomus faktas: visos trys Lietuvos ekipos varžysis su praėjusiame sezone trečiąsias vietas savo lygose užėmusiais varžovais.

Crusaders FC (Šiaurės Airija) - Panevėžio Ekranas

Kadangi Ekranas buvo tarp skirstytų klubų, tai jau galimų varžovų rinkinukas buvo ne toks baisus. Panevėžiečiams pavyko išvengti tų, kurie paprastai kelia didžiulį galvos skausmą dėl brangių kelionių - nereikia ieškoti kelių nei į Islandiją, nei į Farerų salas.
Pati Šiaurės Airijos lyga bei jos atstovai Crusaders FC tikrai neatrodo grėsmingi. Optimistiškai nuteikia ir Lietuvos klubų patirtis: paskutinis lietuvių susidūrimas su Š.Airijos atstovais vyko 2007 metais, kai Marijampolės Sūduva iš esmės be didesnių problemų iš turnyro eliminavo Dungannon Swift.
Crusaders FC pastaruosius keletą metų nuolatos dalyvauja eurotaurėse, tačiau pasigirti negali praktiškai niekuo. Paskutiniai keturi pasirodymai baigdavosi tame etape, kuriame Š.Airijos atstovai ir pradėdavo dalyvauti. Tiesa, burtai Crusaders FC klubui taip pat nebuvo gailestingi - žaista su anglų Fulham ir du kartus iš eilės su norvegų Rosenborg BK.
Ekranui palankus ir dar vienas aspektas - varžovai paskutiniąsias oficialias rungtynes sužaidė balandžio 26 dieną, o naujas Š.Airijos lygos sezonas prasidės tik rugpjūčio 9 dieną. Tad bent jau žaidybinės praktikos prasme panevėžiečiai prieš varžovus turi milžinišką pranašumą.
Nėra įspūdinga ir varžovų sudėtis - Crusaders FC pagrindą sudaro Š.Airijos piliečiai. Oficialioje paraiškoje kol kas tik trys legionieriai. Visi iš kaimyninių Airijos ir Škotijos.

Prognozė: 70 procentų tikimybė, kad kitame etape bus Ekranas.


FC Differdange 03 (Liuksemburgas) - Klaipėdos Atlantas

Atlanto atstovai apdairiai nuramino bedžiūgaujančius gerbėjus, jog klaipėdiečiams tekęs Liuksemburgo klubas nereiškia rožėmis kloto kelio į kitą etapą.
Praėjusiais metais FC Differdange 03 sužibėjo Europos lygos kvalifikaciniuose etapuose - pirmame įveikė albanų Laci, vėliau eliminavo olandų FC Utrecht ir tik trečiajame etape po vienuolikos metrų baudinių serijos nusileido norvegų Tromso. Kad tai nebuvo atsitiktinumas, įrodo ir ankstesnių metų rezultatai. 2011 metais liuksemburgiečiai išmetė iš turnyro Talino Levadia, o 2012 metais tik po atkaklios kovos užleido vietą belgų Gent.
Pati FC Differdange 03 sudėtis neatrodo kažkuo išskirtinė - dominuoja Liuksemburgo atstovai, kurių dalis yra žaidę šios šalies nacionalinėje ir jaunimo rinktinėse. Taip pat yra keletas prancūzų, žaidusių savo šalies žemesnėse lygose. Stiprioji Liuksemburgo klubo pusė - ne vienerius metus išliekanti stabili sudėtis.
Kaip ir Ekrano atveju, Atlanto varžovai taip pat gyvena laiką tarp sezonų. Paskutinės oficialios rungtynės vyko gegužės 18 dieną.
Lietuvos ir Liuksemburgo klubų akistatų istorija taip pat nieko blogo Atlantui nežada - tiek Ekranas, tiek Vėtra savo laiku peržengė liuksemburgiečių barjerą.
Iš esmės Atlanto rezultatai priklauso nuo to, kaip klaipėdiečiai per trumpą laiką sugebės pagerinti savo žaidimą. Paskutiniai keli A lygos turai signalizavo, kad uostamiesčio ekipa išgyvena krizę.

Prognozė: 55 procentų tikimybė, kad kitame etape bus Atlantas.


Gargždų Banga - Sligo Rovers (Airija)

Gargždiškiams pasisekė mažiau nei kitoms dviems Lietuvos ekipoms - mūsų ir airių futbolo ritmas sutampa, tad Sligo Rovers, panašiai kaip ir Banga, yra įpusėjusi sezoną. Privalumas nebent toks, kad, skirtingai nei Lietuvoje, Airijoje jokių nuolaidų UEFA turnyruose dalyvaujančioms komandoms nedaroma. Slaigo ekipa žaidė rungtynes penktadienį (birželio 27 dieną) ir žais kitą sekmadienį (liepos 6 dieną).
Kaip Banga kenčia dėl traumų, taip ir airių ekipa pastaruoju metu jaučia lygiaverčių žaidėjų stygių. Pavyzdžiui, paskutinėse dvejose Airijos lygos rungtynėse Sligo Rovers paraiškoje registravo atitinkamai 3 ir 4 atsarginius.
Nepatenkinti šio sezono rezultatais (pastarųjų kelių metų prizininkai šiuo metu nuo lyderių trejeto jau atsilieka daugiau nei dešimčia taškų) būsimieji Bangos varžovai atsisveikino su klubą į aukštumas atvedusiu treneriu Ian Baraclough. Komandos vairas birželio antroje pusėje buvo patikėtas keletą anglų žemesnių lygų klubų treniravusiam John Coleman. Iki kelionės į Gargždus naujasis treneris vadovavo tik vienerioms Airijos lygos rungtynėms, kuriose Sligo Rovers svečiuose 2:1 įveikė dešimtoje vietoje esančią Drogheda United ir nutraukė trijų nelaimėtų (du pralaimėjimai ir vienerios lygiosios) rungtynių seriją.
Pastarojo meto Lietuvos ir Airijos ekipų tarpusavio dvikovos rodo, kad airiai nėra neįveikiama kliūtis. 2012-2013 metų Čempionų lygos kvalifikacijoje Ekranas įveikė Shamrock Rovers, o praėjusiais metais Žalgiris Europos lygos kvalifikacijoje palaužė St Patrick's Athletic pasipriešinimą.
Nepaisant to, jog yra daug palankių aplinkybių, realiai Bangos šansai yra mažesni nei Ekrano ir Atlanto. Ir priežastis yra gana paprasta - gargždiškiai pastaruoju metu žaidžia taip, kad bet kuri ekipa tampa sunkiai įveikiama kliūtimi. Šansus galėtų pagerinti nebent sėkmingai sužaistos pirmosios rungtynės, taip padidinsiančios ir Bangos žaidėjų pasitikėjimą savimi.

Prognozė: 30 procentų tikimybė, kad kitame etape bus Banga.


Burtai daug džiaugsmo nesuteikė tik Čempionų lygoje dalyvaujančiam Žalgiriui. Vilniečiai startuos vėliau nei kiti Lietuvos klubai, bet jų galimybės pakartoti praėjusių metų žygį - minimalios.

GNK Dinamo Zagreb (Kroatija) - Vilniaus Žalgiris

Vilniečiai pateikė įdomų reportažą apie tai, kaip klubo atstovai stebėjo burtų traukimo ceremoniją. Jau vien iš klubo vadovybės reakcijos buvo galima suprasti, kad tekęs varžovas sostinės klubo tikrai nepradžiugino.
Tokią reakciją galima suprasti: Zagrebo klubas praktiškai nepakeičiamas Kroatijos čempionas, nuolatinis UEFA turnyrų dalyvis, savo gretose nuolat turintis pajėgių žaidėjų, vėliau sudominančių pačias stipriausias Europos komandas.
2011-2012 ir 2012-2013 metų sezonuose Kroatijos čempionai buvo pasiekę Čempionų lygos grupių etapą. Praėjusiame sezone Dinamo Čempionų lygos play-off etape po atkaklios kovos nusileido Vienos Austria klubui ir tęsė kovas Europos lygos grupių etape.
Dinamo į Pasaulio čempionatą delegavo du žaidėjus: El Arbi Hillel Soudani (Alžyras) ir Marcelo Brozović (Kroatija). Jau šis faktas daug pasako apie Dinamo sudėties pajėgumą.
Zagrebe rungtyniauja ilgametis Kroatijos rinktinės narys Josip Simunic bei būrys buvusių Kroatijos U-21 rinktinės narių. Neseniai Dinamo iš Pirėjo Olympiacos į savo gretas pasikvietė Portugalijos rinktinės saugą Paulo Machado.
Su Zagrebo Dinamo 2006 metais Čempionų lygos antrajame kvalifikaciniame etape žaidė Ekranas. Panevėžiečiai varžovams namie nusleido 1:4, o Zagrebe - 2:5.
Nors vilniečiai drąsina save bei kviečiasi atgal tuos žaidėjus, su kuriais sėkmingai Europos lygos kvalifikacinius etapus įveikinėjo pernai, galimybės įveikti kroatų barjerą yra minimalios.

Prognozė: 10 procentų tikimybė, kad kitame etape bus Žalgiris.

Summa summarum. Burtais Lietuvos klubai, ypač būdami silpnesniųjų (neskirstytų) pusėje, neturėtų itin skųstis, tačiau visi žinome posakį, kad lietuviams futbole silpnų varžovų nėra. Tad, norint nesustoti jau ties pirmu barjeru, teks rungtyniauti geriau nei buvo rungtyniaujama iki šiol. Deja, bet jau šiandien galime prognozuoti, kad daliai klubų net ir maksimalios pastangos nepadės. Tiesiog varžovas yra ne tos svorio kategorijos.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą