2014 m. birželio 20 d., penktadienis

Laikas, kai sukryžiuojam pirštus

Kol visas pasaulis gyvena Brazilijos ritmu, keturios Lietuvos komandos ir jų gerbėjai savo žvilgsnius pirmadienį nukreips į Nioną (Šveicarija), kur bus traukiami UEFA turnyrų kvalifikacinių etapų burtai.

Burtai. Kaip jau kalbėjome prieš pusmetį, šiemet visoms Lietuvos ekipoms burtai bus itin svarbūs, nes tik "Ekranas" patenka tarp stipresniųjų (arba skirstytų) pirmojo Europos lygos kvalifikacijos etapo komandų. Tuo tarpu tiek "Žalgiris" Čempionų lygos kvalifikacijoje, tiek "Atlantas" ir "Banga" Europos lygos kvalifikacijoje - tarp silpnųjų (arba neskirstytų).
Jei ekipų išskyrimas į stipresnes ir silpnesnes praktiškai nekelia jokių diskusijų, nes remiasi labai aiškiais kriterijais (šalies koeficientas plius pačios komandos pasiekimai euroturnyruose), tai kitas burtus palengvinantis žingsnis - komandų suskirstymas į grupes po 10-12 ekipų (po 5-6 stiprias ir tiek pat silpnų) - nuolat sulaukia diskusijų.
Jei prieš keletą metų UEFA deklaruodavo, jog bando kvalifikacijoje dalyvaujančioms komandoms palengvinti gyvenimą, suskirstydama jas pagal regioninį principą, tai šiuo metu apie tai viešai neskelbiama. Vienintelis kriterijus - komandos turi būti paskirstytos tolygiai (t.y., negali viename variante atsidurti visi turintys aukščiausius koeficientus, o kitame - visi turintys žemus). Visgi dažnas, įdėmiau tyrinėjantis komandų grupavimą, pastebi, jog bent iš dalies UEFA ir toliau taiko regioninį principą - t.y., labiau tikėtina, kad Lietuvos klubai pateks į šiauriečių komandų būrį nei atsidurs Balkanų ekipų kompanijoje. Tačiau nutinka įvairių dalykų. Pavyzdžiui, 2011 metais "Bangos" varžovais galėjo tapti makedonai, serbai, slovėnai, vengrai ir azerbaidžaniečiai (tapo pastarieji). Praėjusiais metais "Sūduvai" varžovą rinko iš San Marino, Gruzijos, Juodkalnijos, Albanijos ir Armėnijos ir Makedonijos atstovų (paskutinieji ir kliuvo).
Varžovai. Čempionų lygos antrajame kvalifikaciniame etape startuosiančio "Žalgirio" laukia viena iš 17 ekipų. Tarp jų tokie "gigantai" kaip Bukarešto "Steaua", Glazgo "Celtic", Borisovo BATE, Zagrebo "Dinamo", bet yra ir ne tokių garsių vardų - "Ventspils" ar Helsinkio HJK. Kaip jau minėta, vilniečių šansus gali nulemti ir tai, kaip komandos bus sugrupuotos. Kadangi bandoma išlaikyti panašų grupių pajėgumą, tai menkai tikėtina, kad minėti Latvijos ir Suomijos klubai, net ir būdami iš to paties regiono, atsidurtų toje pačioje grupėje - visgi abiejų koeficientai yra tarp trijų mažiausių skirstytų ekipų pusėje. Taip pat sunkiai tikėtina, kad "Celtic" ir BATE bus viename rinkinyje - tai jau du iš trijų didžiausius koeficientus turinčių.
Dabartinėje klubų kombinacijoje galime pastebėti ir vieną gerą dalyką Lietuvos čempionams - būdami tarp trijų silpniausių etapo ekipų vilniečiai vieninteliai iš trejeto yra šiauriečiai. T.y., egzistuoja pakankamai didelė tikimybė, kad "Ventspils" ir HJK bent jau bus tarp potencialių varžovų. Beliks tik pirštus sukryžiuoti per burtus.
Mažiau nuspėjami UEFA manevrai skirstant Europos lygos komandas. "Bangai" ir "Atlantui" gręsia viena iš 38 ekipų. Pavyzdžiui, norvegų "Rosenborg BK" ar "Tromso IL", švedų "IFK Goteborg", kazachų Karagandos "Shachtyor". Tiesa, yra ir simpatiškesnių oponentų: estų "Kalju Nomme" ar latvių Daugpilio "Daugava". Įdomi ir švedų "IF Brommapojkarna", patekusį į euroturnyrą kaip viena iš trijų Fair Play ekipų, o šiuo metu švedų aukščiausioje lygoje įsikūrusi paskutinėje vietoje.
"Ekrano" potencialių varžovų sąrašas trumpesnis - 37 komandos. Formaliai visos ekipos yra silpnesnės, tačiau vargu, ar ką nors pradžiugintų "Gabala" (Azerbaidžanas) ar "Astana" (Kazachstanas). Ir komandos pajėgios, ir kelias tolimas. Svajonių komanda - Estijos taurės turnyro staigmena - Tartu "Santos", iš žemesnių lygų atkeliavusi iki taurės finalo ir taip "prakirtusi langą į Europą".
Visgi, kas klius Lietuvos ekipoms, priklausys ir nuo nežinomo didvyrio UEFA kabinetuose. Pavyzdžiui, 2011 metais iš "šiauriečių" buvo eliminuota silpniausia Lietuvos komanda. 2013 metais taip nutiko jau su stipriausia. Tai, kad trys mūsų komandos atsidūrė abejose barikadų pusėse, dar labiau apsunkina paskirstymą.
Pačių pastatytos kliūtys. Ankstesniais metais Lietuvos komandos, dalyvaujančios jau pačiuose pirmuose euroturnyrų etapuose, turėdavo tik minimalias galimybes stiprinti sudėtį. Kadangi Lietuvoje "perėjimų langas" atsiverdavo vėliau nei reikia pateikti paraišką, tai klubas galėdavo registruoti vienintelį naują žaidėją. Dabar situacija šiek tiek pagerėjo. "Langas" Lietuvoje atsiveria birželio 23 dieną, o Europos lygos dalyviams jau iki tos pačios dienos 24 valandos (CET, pas mus realiai bus birželio 24 diena 1 valanda nakties) reikia pateikti paraišką, kurią vėliau galėsi papildyti tik viena pavarde. Tad klubai turėtų jau šią akimirką žinoti, ko ir iš kur nori, kad per tą vienintelę dieną sugebėtų gauti transferą iš kito klubo ir užregistruoti žaidėją Lietuvoje. Aišku, jei įveiksi pirmą etapą, atsiras galimybė pasipildyti, nes paraišką jau reikės pateikti tik liepos 11 dieną.
Galvos dėl žaidėjų komplektacijos neskaudės tik vėliau startuojančiam "Žalgiriui".
Ką prognozuojame? Visų euroturnyruose dalyvaujančių ekipų žaidimo kreivė pastaruoju metu yra žemėjanti, tai galima sakyti, jog be fortūnos šypsnio burtuose visos keturios baigs pasirodymą jau po susidūrimo su pirmuoju varžovu. Toks scenarijus turėtų ir ilgalaikių pasekmių - kiekvienas Lietuvos klubų fiasko mažina bendrą šalies koeficientą, o trumpas atskiros komandos pasirodymas neleidžia sukaupti pakankamo savų taškų bagažo. O tai reiškia tik vieną - ir vėl tarp silpnųjų ekipų jau pirmuosiuose etapuose.
Tad palinkėsime visiems gero UEFA skirstytojo į grupes, gero burtų traukėjo ir latvių bei estų pirmuose etapuose.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą