2011 m. gruodžio 27 d., antradienis

2012 metų knygų iššūkis


Lygiai mėnuo, kai Aš skaitau paskelbė įdomų iššūkį. Perskaitęs galėjau iškart pasakyti mėgstamą Barnio Stinsono iš "How I Met Your Mother" (beje, puikus serialas) frazę: challenge accepted. Dabar tik konkretizuosiu, kas sudarys manojo iššūkio turinį. Kadangi skaitau ne taip ir mažai, o perku daugiau nei skaitau, tai viskas iššūkiui yra ištraukta iš asmeninės bibliotekos užkaborių (na, jei būt atviram iki galo, tai vieną knygą nusipirkau gruodžio mėnesį per vieno prekybtinklio nuolaidų savaitę; tiesa, knygos leidimo data iššūkiui tinkama). Daugiau mažiau tinkamų iššūkiui knygų susidarė beveik trys dešimtys.
Ir čia dar neįtraukiau tų knygų, kurias įvardyčiau kaip žmonos (pvz., kelios J.Irving "plytos" ), tų, kurios anglų kalba (vėlgi, galima sakyti, kad žmonos, nes ji skaito anglų kalba, o aš vis dar nesu įsitikinęs, kad pajėgčiau susidoroti su grožine literatūra anglų kalba ir dar gebėčiau pajusti skaitymo malonumą), ir tų, kurias galima įvardyti akademinėmis. Pastarųjų sąraše nėra ir dėl to, kad studentai (jei kuris čia užklystų) nepamatytų, kad dėstytojas neskaitęs vienos ar kitos knygos, kurią primygtinai rekomenduoja perskaityti rašant kursinį ar baigiamąjį darbą. Na, bet esmė tokia - iš nemenko kiekio reikėjo atrinkti 14 tokių knygų, kurios ilgėliau užsigulėjo ir kurias būtų malonu perskaityti artimiausiu metu. Kai kurios užsigulėjusios atkrito "savaime": poros J.Grisham ir vienos H.Coben kol kas neskaitau vien dėl to, kad dar gyvi matytų filmų vaizdai (čia tas netikęs atvejis, kai pirma pamatai filmą, o ne perskaitai knygą). Kai kurios buvo išbrauktos dėl apimties: dvylikos tokių kaip U.Eco "Rožės vardas" ar T.Clancy "Raudonojo spalio medžioklė" nesinorėtų užsikrauti ant pečių. Kai kurioms gali tekti ilgai laukti, kol mūsų leidėjai ateis į protą ir pradės leisti serijines knygas iš eilės, o ne kaip pakliuvo (pvz., H.Mankell "Klystkeliai"). Žodžiu, žingsnis po žingsnio ir liko laimingasis keturioliktukas (abėcėlės tvarka):
Albom, Mitch Dar bent vieną dieną (2008 Tyto alba)
Clarke, Arthur C. 2001 metų kosminė odisėja (2006 Baltos lankos)
Cornwell, Patricia Grobuonis (2008 Baltos lankos)
Cornwell, Patricia Juodoji byla (2010 Baltos lankos)
Crichton, Michael Sfera (2000 Algarvė)
Grisham, John Nekaltasis (2010 Jotema)
Holt, Anne Prezidentės pasirinkimas (2009 Baltos lankos)
James, Peter Alchemikas (2009 Jotema)
Katzenbach, John Analitikas (2006 Tyto alba)
Keneally, Thomas Šindlerio sąrašas (2006 Jotema)
Kundera, Milan Nežinomybė (2004 Tyto alba)
Shem, Samuel Vargo kalnas (2010 Tyto alba)
Rezervas:
Mankell, Henning Prieš šalną (2009 Baltos lankos)
Parsons, Tony Vyras ir vaikas (2005 Alma littera)
Kadangi per tą mėnesį, kol formavau savo sąrašą, peržiūrėjau ir kitų iššūkio dalyvių pasirinkimus, tai sakyčiau, kad mano yra vienas lengvesnių žanro prasme. Bet aš pagyvenęs, man galima ...

4 komentarai:

  1. Sveiki prisijungę prie projekto :) Tik labai įdomu ar Gargždas turi ką nors bendro su Gargždų miesteliu :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Turi labai daug bendro :) Beje, Lietuvoje kokį miestą apskritai sunku aptikti. Vien miesteliai :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tada man atrodo mus sieja tas pats miestelis :)

    AtsakytiPanaikinti