2013 m. kovo 4 d., pirmadienis

Viens, du, trys ... pradedam

Kovo 9 dieną 14 valandą "Dainava" ir "Ekranas" pradės 2013 metų A lygą. Kaip pasikeitė komandų veidas per tuos kelis mėnesius nuo 2012 metų sezono pabaigos ir ko galime tikėtis 2013 metų sezone?


Medalių dalybos

Į sezono favorito titulą be abejo pretenduoja Vilniaus "Žalgiris". Vilniečiai, palyginus su praėjusiu sezonu, prarado sąlyginai mažai, o įsigijo tikrai gerokai daugiau. Formaliai atsisveikinta su rezultatyviausiu žaidėju, tačiau Calum Elliot įvarčius nustojo mušti gerokai anksčiau nei baigėsi 2012 metų sezonas. Jei praėjusių metų liepos mėnesį prie "Žalgirio" prisijungęs Kamil Bilinski išlaikys tą patį lygį ir šiemet, tai nelabai kas škoto ir pasiges. Svarbia figūra buvo rusas Andrey Nagumanov, tačiau žaliai baltą aprangą apsivilkę Rytis Leliūga, Artūras Žulpa, japonas Takuya Kanai ir lenkas Jakub Wilk ne tik kompensuos praradimus, bet ir suteiks papildomų pliusų, kai reiks atlaikyti rungtynių maratoną.
Pagrindiniu konkurentu auksą į Vilnių norintiems sugrąžinti žalgiriečiams turėtų būti Panevėžio "Ekranas". Apie čempionų klubo problemas kalbama nuo praėjusių metų vidurio, bet konkurentų apmaudui panevėžiečių laivas vis dar plaukia. Tiesa, įgulą teko pakeisti. Čempionų gretas palikusiųjų skaičius siekia beveik dešimtį, tačiau tikrai rimtais praradimais galima įvardyti išsiskyrimą su E.Zubu, V.Lukša, Y.Urdinov ir M.Andjelkovič. Sudie pasakyta ir beveik visiems vidurio gynėjams, tačiau jau ir praėjusiais metais solidų amžių pasiekusių žaidėjų gebėjimas varžytis su oponentų puolėjais kėlė abejonių. Naujokų skaičius kuklus, tačiau dalis jų - Lietuvos futbolo sąlygose jau patikrinti futbolininkai - "Kruojos" lyderis Donatas Petrauskas, "Sūduvos" senbuvis Vaidas Slavickas bei "Šiaulių" variklis Igor Kozlov ir varžovų vartų siaubas Artūras Rimkevičius (tiesa, pastarojo tapimo "Ekrano" nariu kol kas nepatvirtino patys panevėžiečiai). Kur kas rizikingesnis sprendimas pasikviesti ispaną Oscar Reyes Sanchez. Ne visiems šiltų kraštų atstovams pavyksta pritapti lietuviškame futbole.
Dviem Lietuvos sunkiasvoriams iššūkį mesiančiu klubu dažniausiai įvardijamas iš esmės atsinaujinęs Klaipėdos "Atlantas". Tik vienerius metus šešėlyje pabuvęs Vacys Lekevičius surinko į komandą beveik visus į "Žalgirio" ir "Ekrano" akiratį nepatekusius ir su kitais klubais sutartimis nesusaistytus lietuvių futbolininkus bei į tėvynę sugrąžino Estijoje žaidusį Kazimierą Gnedojų, Čekijos aikštes išbandžiusį Marių Papšį ir porai Baltarusijos klubų atstovavusį Donatą Naviką. Kiek keista, kad rusų finansuojamas ir Rusijos trenerio vadovaujamas klubas bent jau šią akimirką ketina remtis minimaliu legionierių kiekiu. Galima teigti, kad klaipėdiečiai šiuo metu yra pagrindiniai pretendentai pasidabinti bent jau bronzos medaliais, tačiau sunku patikėti, kad su iš Lietuvos futbolo vidutiniokų surinktais žaidėjais galima šokti iškart į pačią A lygos viršūnę.

Persekiotojai

Į tų, kurie pretenduos pagadinti nervus favoritams, o išvengę lyderių traumų ir pasistumdyti dėl trečiosios vietos, gretas galima įrašyti net keturis klubus - Marijampolės "Sūduvą", Šiaulių "Šiaulius", Gargždų "Bangą" ir Alytaus "Dainavą". Jau praėjusiais metais visos šios komandos įrodė, kad gali gana sėkmingai kaišioti pagalius į ratus tiek "Ekranui", tiek "Žalgiriui". Šiemet nedidelį žingsnį atgal žengė "Sūduva" ir "Šiauliai", o "Banga" ir "Dainava" iš esmės išlaikė panašaus pajėgumo sudėtis.
Bene labiausiai "diržus susiveržė" "Sūduva". Jei iki tol marijampoliečiai būdavo pasiryžę mesti iššūkį "Ekranui" ir "Žalgiriui", tai atsisakę ilgamečių lyderių ir drąsiai į sudėtį traukdami buvusius dublerius jie praktiškai nusileido į Lietuvos futbolo vidutiniokų gretas. Vargu, ar "Sūduvos" naujokai, iš kurių bene labiausiai patyręs yra praėjusiame sezone "Atlante" žaidęs Petar Basič, galės jau šiemet kompensuoti V.Slavicko, P.Lukšio, T.Eliošiaus ir A.Urbšio praradimą. Iki galo nėra aiškus ir R.Ledesmos likimas. Legionierius demonstravo savo gebėjimus užsienio klubams, bet kol kas visi bandymai baigėsi sugrįžimu į "Sūduvos" gretas.
"Šiauliai" deklaruoja, kad pasirinko panašią strategiją kaip ir "Sūduva" - orientaciją į jaunimą. Tarpsezonio metu šiauliečiai atsisveikino ne tik su vyriausiuoju komandos treneriu G.Jarmalavičiumi, bet ir vos ne su visu startiniu vienuoliktuku. "Šiaulių" marškinėliais nebevilkės A.Rimkevičius, Juvenal, I.Kozlovs, M.Malinauskas, L.Rimavičius, I.Kirchners, A.Bartkus, S.Cesanelli. Šiuos praradimus šiauliečiai bando kompensuoti desantu iš Kroatijos - Filip Žderič, Marko Rašo, Niko Tokič - bei iš "Žalgirio" pasiskolintu Arminu Vaskela. Komandos vairas vėl patikėtas Kančelskiui. Tiesa, šįkart ne Deiviui, o Tomui. "Šiauliams" rimtu iššūkiu bus komandinių veiksmų suderinimas. Tikėtina, kad šiauliečių laukia sunkus pirmasis ratas.
Gargždai šįkart išgyveno šiek tiek ramesnį tarpsezonį. Jei prieš 2012 metų sezoną "Banga" praktiškai darė tą patį, ką šiemet daro "Šiauliai", tai 2013 metų sezoną gargždiškiai pasitinka kur kas labiau atpažįstamu veidu. Teko atsisveikinti su patyrusiais žaidėjais (Andriumi Jokšu ir Aurelijumi Staponka), kuriuos suviliojo "Atlanto" pasiūlytas sotesnis kąsnis bei su dviem legionieriais iš Gruzijos - Nika Mgeladze ir George Alaverdašvili. Tiesa, pamaina pastariesiems buvo gana greitai surasta - buvęs G.Alaverdašvili bendraklubis Tamaz Chargeišvili bei europinės patirties turintis brazilas Matheus Bissi da Silva. Į "Bangą" sugrįžo ir laimės Vilniuje neradęs Gajus Kulbis. Kiek sunkiau bus kompensuoti A.Jokšo, kaip lyderio tiek aikštėje, tiek rūbinėje, trūkumą.
"Dainava" - vienas iš trijų savininkus pakeitusių klubų. Jei "Atlantui" šis žingsnis reiškė aiškų kokybinį pokytį, tai alytiškiai kol kas pasikeitė labai nežymiai. O ir tie patys pokyčiai ne tiek komandos sudėtyje, kiek trenerių štabe. "Dainavos" vairą perėmė bene daugiausiai A lygos klubų "vairavęs" G.Jarmalavičius, o savo asistentu pasikvietė prieš porą sezonų su "Dainava" dirbusį V.Sinkevičių. Sutartis Alytaus klubas iš esmės pasirašinėja su ne pirmus metus "Dainavoje" žaidžiančiais futbolininkais, o tarp bandomų žaidėjų dominuoja Vilniaus "Granito" auklėtiniai. Be to, dažnai savo lietuviškumą akcentavęs klubas, šiemet atrodo neapsieis be legionierių (bent jau bando ne vieną).

Tie, apie kuriuos sunku kalbėti

Pabaigai liko du klubai, apie kuriuos šiandien kalbėti sunkiausia. Pakruojo "Kruojai" galima būtų skirti paslaptingiausio tarpsezonio klubo vardą. Ilgą laiką tylėję apie tai, ar apskritai dalyvaus A lygoje, vėliau pakruojiečiai atkakliai slėpė pavardes tų, kuriuos kvietėsi į peržiūrą Pakruojyje ir Marijampolėje. Galiausiai buvo įvardytas šešioliktukas futbolininkų, išvykusių į treniruočių stovyklą Italijoje, kur praėjusį sezoną su "Atlantu" dirbęs treneris Sebastien Roques bei paslaptingas naujasis klubo savininkas iš Šveicarijos turėtų suformuoti komandos sudėtį. Italijoje "Kruoja" vėl pasislėpė po paslapties skraiste - iš peržiūroje dalyvaujančių užsieniečių buvo paminėta tik prancūzo Stephane Coquin pavardė. Pakruojo klubas šiai akimirkai yra vienintelis A lygos klubas, kuris nepranešė dar nei apie vieną pasirašytą sutartį. Tokio delsimo neišlaikė ir kai kurie futbolininkai - su "Kruoja" treniravęsis Mantas Fridrikas pasirinko "Šiaulius", o Deividas Padaigis nusprendė bandyti jėgas "Dainavoje".
Ne pačius geriausius laikus išgyvena Tauragės "Tauras". Sporto direktoriumi pasikviestas Šenderis Giršovičius turėjo laikinai, kol bus surastas liūdnai pagarsėjusį italą G.Scanu pakeisiantis treneris, vadovauti ir komandos treniruotėms. Tačiau tas laikinumas užsitęsė net du mėnesius. Iki sezono pradžios likus mažiau nei savaitei bent jau viešai trenerio pavardė taip ir nėra įvardyta. Per paskutines porą savaičių tauragiškiai pasirašė sutartis su italu Corrado Vacca ir rusu Irakliy Tvalavadze bei dviem jaunais tauragiškiais. Atrodo, kad "Tauras" remsis daugiausia vietiniais žaidėjais bei tais, kurie sugrįžta į Tauragę nepritapę kituose klubuose.

Baigiamosios pastabos

Ši apžvalga iš esmės remiasi tuo, ką patys klubai skelbė viešojoje erdvėje. Kaip jau minėjau, ne visiems klubams komunikacija su futbolo gerbėjais yra prioritetinis dalykas. Tikrąsias sudėtis pamatysime šią savaitę, kai Lietuvos futbolo federacijoje bus pradėta futbolininkų registracija. Gali būti, kad kai kurių klubų veidas kiek pasikeis, palyginus su tuo, kas šiame tekste pasakyta. Pavyzdžiui, gal "Kruoja" iš paslaptingos taps vienu iš pretendentų į kurios nors spalvos medalius. Gal kuris nors klubas sudrebins Lietuvos futbolo padangę kokia neįtikėtina sutartimi. Beje, "drebinti padangę" klubai turi galimybę iki pat kovo 31 dienos. Tik tada užsidarys perėjimų langas ir pamatysime su kokiais ištekliais klubais judės iki birželio pabaigos.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą