2013 m. balandžio 30 d., antradienis

Ką nuveikė legionieriai?

Pasibaigus pirmajam A lygos ratui galėjome pamatyti keletą bandymų vertinti, ką komandos per aštuonerias rungtynes nuveikė, ko buvo tikėtasi ir ką futbolo aistruoliai išvydo realiai. Visgi vienu aspektu pirmasis A lygos ketvirtis nebuvo įvertintas - kiek reikšmės komandoms turėjo legionieriai. Čia bus kuklus bandymas tai padaryti.
Ne taip jau seniai vienoje gana populiarioje interneto svetainėje buvo paskelbtas straipsnis apie Lietuvą užplūdusius legionierius, bet tame tekste buvo tiek faktinių klaidų, kad net nekyla ranka pateikti į jį nuorodą.
Į tai, ką realiai legionieriai reiškia A lygos komandoms, pažvelgsime per du kriterijus - jų aikštėje praleistą laiką ir pelnomus įvarčius (tiesa, ne visai tradicine išraiška).
Prieš pradėdamas skaičiuoti legionierių aikštėje praleistą laiką, turėjau prielaidą, kad pirmas dvi vietas dalinsis Vilniaus "Žalgiris" ir Gargždų "Banga", bet gana netikėtai pirmoje vietoje atsidūrė Marijampolės "Sūduva", o ne šios, nemažai legionierių turinčios, ekipos. Jei idealiu atveju legionieriai aikštėje galėtų "sugraužti" 45,45 procentus visos komandos laiko (tiek susidarytų, jei visi galimi penki legionieriai kiekvienose rungtynėse žaistų po 90 minučių), tai "Sūduva" labai priartėjo prieš šio rodiklio - 44,65 procento. "Žalgiris" ir "Banga" surinko atitinkamai 40,61 ir 35,96 procento. Kaip ir buvo galima tikėtis, mažiausiai legionieriais rėmėsi "Atlantas" - 2,3 procento viso laiko.

Lentelė Nr.1. Legionierių sužaistas laikas (minutės ir procentai nuo visos komandos).

1
Marijampolės Sūduva
3536
44.64
2
Vilniaus Žalgiris
3216
40.60
3
Gargždų Banga
2848
35.95
4
Šiaulių Šiauliai
2396
30.25
5
Tauragės Tauras
2054
25.93
6
Panevėžio Ekranas
1842
23.25
7
Pakruojo Kruoja 
989
12.48
8
Alytaus Dainava 
760
9.59
9
Klaipėdos Atlantas
186
2.34

Šaltinis: informacija surinkta svetainėje alyga.lt, tad jei kur padaryta klaida, tai pirmiausia reiktų kaltinti juos :). Pavyzdžiui, G.Alaverdašvili pavardės "Kruojos" sąraše nesurasite, nors legionierius iš Gruzijos už Pakruojo ekipą sužaidė 270 minučių.

Kitas kriterijus - legionierių pelnyti įvarčiai. Tiesa, kaip ir užsiminiau, vertinimo matas bus kiek netradicinis - turnyrinė lentelė bus sudaryta skaičiuojant tik lietuvių pelnytus įvarčius. T.y., jei kažkas laimėjo 2:1, bet abu įvarčiai buvo pelnyti legionierių, o vienintelis varžovų įvartis lietuvių sąskaitoje, tai ir galutinis rezultatas skaičiuojamas 0:1.  Idėja "pasiskolinta" iš užsienio svetainių, kurios analogiškai bando išrikiuoti anglų, ispanų ir kt. lygas.

Lentelė Nr.2. Kaip atrodytų A lyga, jei skaičiuotume tik lietuvių įvarčius.

1
Klaipėdos Atlantas
24
2
Panevėžio Ekranas
16
3
Vilniaus Žalgiris
13
4
Pakruojo Kruoja 
11
5
Marijampolės Sūduva
9
6
Šiaulių Šiauliai
8
7
Alytaus Dainava 
6
8
Tauragės Tauras
6
9
Gargždų Banga
4

Kaip matome iš lentelės, daugiausiai prarastų "Žalgiris" - net 6 taškus, o laimėtų "Tauras", papildydamas sąskaitą 5 taškais. Iš esmės taip skaičiuojant keistųsi 9 iš 36 rungtynių baigtis, o apskritai legionieriai pelnė įvarčius net 19 rungtynių. Tiems, kurie ketina piktintis tokiu vertinimu, pastaba: tai tik žaidimas skaičiais, kuris lietuvių ar legionierių nei sumenkina, nei išaukština.
Kokios nors galingos išvados nebus. Vien iš to, kas čia pateikta, galime pasakyti tik du dalykus, kad  (a) legionieriai vaidina nemenką vaidmenį A lygoje, bet (b) pasirodo ir jų ne itin reikia, kad būtum pirmoje turnyrinės lentelės vietoje.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą