2013 m. liepos 16 d., antradienis

Kaip pamiršti rekomendacijas

Būna, kad knyga nepadaro didelio įspūdžio ne dėl to, kad pati knyga prasta, o dėl to, kad buvo suformuoti pernelyg didelį lūksečiai. Būtent taip man nutiko su S.J.Watson "Kol nenuėjau miegot" (Jotema, 2011; orig. Before I Go to Sleep, 2011).
Kai garsūs rašytojai mosteli tokias frazes kaip "Geriausias debiutinis romanas, kurį kada nors esu skaičiusi" (Tess Gerritsen) arba "Geresnių trilerių pasirodo retai" (Joanne Haris), tai tikiesi kažko labai gardaus. O pasirodo, kad perskaičius tiksliausiai situaciją apibūdina Jim Carey herojaus frazė "I've had better" (iš "Liar Liar").
Nesakau, kad S.J.Watson istorija yra prasta. Nieko panašaus. Istorija gera, sumanymas geras, net atomazga netikėta (bent man), bet skaitant vis kirbėjo mintis "na, kada čia jau mostelsi ir nustebinsi". Tikriausiai šiuo atveju net ne knygos autorius kaltas, o tie, kurie uždėjo Tess Gerritsen ir kitų citatas ant knygos. Čia tikriausiai būtų pravertųsi knygos herojės sitaucija, kai iš ryto nubudęs nepameni nieko iš to, kas buvo vakar, užvakar ar dar anksčiau. Vieną dieną paragintas visų tų garsenybių ant knygos aplanko nusiperki knygą, o kitą dieną tų gražių frazių nepameni ir skaitai istoriją "švaria" galva.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą