2013 m. liepos 26 d., penktadienis

Vasaros transferai: taupymo režimu

Šiemet anksčiau atsidaręs vasaros "transferų langas", anksčiau ir užsidarė. Vidurio sezono transferams leidžiama skirti tik mėnesį, tad po liepos 24 dienos Lietuvos futbolo klubai gali registruoti naujus žaidėjus tik išimties tvarka, jei jie atitinka tam tikrus kriterijus (visų pirma, ar buvo laisvi dar neužsidarius "transferų langui"). Pažiūrėkime, kas įvyko per tą laiką, kai buvo atvertas vadinamasis "transferų langas".
Kaip visada reikia pasakyti vieną pastabą - tekstas parašytas remiantis viešai skelbiama informacija. Kadangi landžių futbolo žurnalistų neturim, oficiali lygos svetainė operatyviai komandų sudėčių neatnaujina, o dalis klubų net ir informacijos amžiuje vadovaujasi nuostata, kad tylėjimas - auksas, tenka tik tikėtis, kad staiga nesulauksim naujienų apie įspūdingus naujokus lavinos, kuri visą žemiau pateiktą tekstą pavers nieko vertu.
Tie, kurie dažniau sakė "sudie" nei "sveiki atvykę". Iš tikrųjų šiemet judėjimas iš klubų prasidėjo kur kas anksčiau nei baigėsi pirma sezono pusė. Pirmieji su visa grupe žaidėjų atsisveikino "Šiauliai". Ir nors A.Liubinskas kėlė savą versiją, kad toks "valymas" padarytas dėl nelabai deramo futbolininkų elgesio, tikriausiai teisingesnė versija, kad šiauliečiai pirmieji įjungė taupymo režimą. Tiesiog po nesėkmingo Taurės finalo geidžiami 300 su viršum tūkstančių litų nukeliavo į Pakruojį ir operatyviai buvo priimtas gana radikalus sprendimas. Matyt tai, kad "Šiauliai" paskelbė tik apie vieną naujoką (Veraja Domagoj iš Kroatijos antros lygos), taip pat byloja apie taupymą.
Tuo pačiu keliu žengė "Dainava" ir "Banga" - atsisveikinta atitinkamai su 8 ir 6 žaidėjais. Tiesa, abiejų komandų praradimai skirtingo svorio. Jei alytiškiai pagal sužaistą laiką neteko beveik trečdalio komandos - visi komandą palikę žaidėjai aikštėje praleido 6261 minutę, tai gargždiškių praradimai kuklesni - 3021 minutė. Tiesa, "Dainava" be savų dublerių į komandą pakvietė trejetą į pagrindinę sudėtį pretenduojančių žaidėjų - po klajonių į Alytų sugrįžusį L.Savastą, L.Sendžiką iš I lygos "Spyrio" ir latvį vartininką V.Artjomenko. "Bangos" vienuoliktuke greičiausiai naujų veidų nebus, o iš "Palangos" susigrąžintas A.Marcinkevičius pretenduoja būti vienu iš nuo suolo kylančių atsarginių.
Nei atradę, nei praradę. Taip galėtų būti įvardytos trys komandos - "Žalgiris", "Ekranas" ir "Sūduva". Tiesa, šis vertinimas taip pat sąlyginis, nes negali sakyti, kad vilniečiams netrūks J.Wilk, panevėžiečiams - A.Rimkevičiaus, o marijampoliečiams - N.Radžiaus. Galbūt menkiau trijų klubų aistruoliai pasiges (beveik) nežaidusių T.Pek, K.Urbaičio ir A.Arlausko ar daugiau liūdinusių nei džiuginusių F.De Abreu ir R.Ledesma. Tiek vieniems, tiek kitiems "išvykėliams" klubai rado pamainą. Į "Žalgirio" gretas įsiliejo A.Velička ir E.Zagurskas, "Ekranas" užkamšė spragas serbais, o "Sūduva" susigrąžino ne vienerius metus po užsienio klubus klajojusią klubo legendą T.Radzinevičių.
Sunkiasvoriai. Ir toliau raumenis augino "Atlantas". Iš "Dainavos" pakviestas L.Baranauskas, iš "Tauro" perimtas potencialus talentas L.Artimavičius. Be to, priglaustas Lenkijoje žaidęs buvęs U-21 narys D.Nakrošius. Gali būti, kad tai dar ne visi naujokai. Tarp klubą palikusių - nei vieno bent kiek reikšmingesnį vaidmenį turėjusio žaidėjo.
Dvigubinam. Didžiausias naujokų srautas judėjo į Taurės turnyro didžiojo prizo laimėtojų kiemą. "Kruoja" per transferų langą beveik padvigubino turimų žaidėjų sąrašą. Čia vietą rado ir iš "Šiaulių" išprašytas D.Lunskis (tiesa, nežinia kiek negalėsiantis žaisti dėl traumos), ir "Dainavos" marškinėlius vilkėjęs M.Atmanavičius, ir šiemetiniame "Ekrane" neįsitvirtinęs A.Arlauskas, ir kadaise panevėžiečių klube žaidęs A.Šidlauskas, ir jauni užsieniečiai - Ž.Soblirov ir A.Tiškevič. "Kruoja" netgi sugebėjo pasiskolinti iš "Tauro" Lietuvoje dar kojų apšilti nespėjusį Malio pilietį Y.Keita.
Kur plaukia šitas laivas? Kaip šį sezoną tapo įprasta, "Tauras" yra klubas, apie kurį sunku ką nors pasakyti. Tikriausiai lengviau išvardyti tuos, kurie liko, nei surašyti visus, kurie spruko iš sunkiai suvaldomo tauragiškių laivo. Liepos mėnuo tik užminė dar vieną mįslę: kur "Tauras" žais? Antrus metus tauragiškiai nei vandeniu, nei trąšomis, nei maldomis neprikalbina, kad Vytauto stadione atsirastų ne pakelės pieva, o futbolui skirta veja. Pagaliau kantrybė baigėsi ir LFF - pareikalauta arba sutvarkyti veją, arba rinktis kitą stadioną.
Kas keisis A lygoje? Dabartinis klubų išsidėstymas beveik sutampa su tuo vaizdu, kurį piešiau prieš sezono startą. Tik tuo metu sunkiai prognozuojama "Kruoja" įsikabino į grupę tų komandų, kurios į prizininkų trejetuką vargu ar pretenduoja, bet dėl ketvirtos vietos pasistumdyti gali. Būtent grumtynės dėl ketvirtosios vietos gali būti vienas įdomiausiu antros sezono pusės reginių. "Kruoja" ir "Sūduva" iš esmės žengia koja kojon, o abiejų komandų sudėtys yra daugmaž vienodo pajėgumo. Teoriškai į šią kovą dar gali įsijungti ir "Banga", tačiau gargždiškiams koją gali pakišti trumpas atsarginių suolelis. Kaip, beje, nutiko ir pakankamai sėkmingoje 2012 metų sezono antroje pusėje, kai iškritus iš rikiuotės E.Grigaičiui, greitai lėkęs "Bangos" traukinys ėmė pastebimai lėtėti. "Dainavai" ir "Šiauliams" matyt nei ketvirtoji, nei penktoji pozicijos jau nepasiekiamos ir lygoje galima nebent bandyti gargždiškiams sutrukdyti pratęsti šeštosios vietos tradiciją.
Už lenktynes dėl ketvirtosios vietos įdomesnė gali būti tik kova dėl antros vietos. "Atlantui" ir "Ekranui" per likusias 12 rungtynių vargu ar įmanoma likviduoti 9 taškų deficitą, skiriantį juos nuo čempionato lyderio. Tad klaipėdiečiai ir panevėžiečiai greičiausiai koncentruosis į tarpusavio lenktynes nei į "Žalgirio" medžioklę. Pranašumą šiose lenktynėse turi "Atlantas", nes klaipėdiečiams sidabras po tiek metų kapstymosi dugne gali būti didžiulis laimėjimas, tuo tarpu "Ekranui" po penkių auksinių finišų ar sidabaras, ar bronza - nedidelis skirtumas. Be to, nežinia, kaip Panevėžio klubo ateitį paveiks labai ankstyvas pasitraukimas iš euroturnyrų, kuris, beje, reiškia ir finansinius praradimus.
Dėl ko šią akimirką abejonių nekyla: (a) "Žalgiris" po keturiolikos metų pertraukos vėl dabinsis aukso medaliais, (b) "Tauras" taip ir liks paskutinis. Vienintelė intriga - kuriame ture šie du dalykai bus patvirtinti formaliai.
Pastaba. Beje, nereikia pamiršti ir dar vieno aspekto. "Transferų langas" užsidarė Lietuvoje. Tai reiškia, kad mūsų klubuose vargiai išvysime naujokų. Tačiau jis lieka atviras daugybėje valstybių, kuriose čempionatai vyksta rudens-pavasario ritmu. O tai reiškia, kad dar galime sulaukti ir žaidėjų, pakeliančių sparnus į svečias šalis.
Post Scriptum apie statistikos stebuklus. Beje, ruošiant šį tekstą paaiškėjo, kad visos kalbos apie daugiau informacijos ir daugiau statistikos yra savigyra nei realiai veikiantis, išbaigtas produktas. Nei A lygos svetainė, nei futbolo.tv nesusidoroja su tokia paprasta užduotimi, kaip žaidėjų judėjimas tarp A lygos komandų ir individualios statistikos išsaugojimas prie kiekvieno klubo. Taip nutikos su iš "Kruojos" į "Šiaulius" pajudėjusiu G.Alaverdashvili, taip nutiko su "Dainavą" į "Kruoją" iškeitusiu M.Atmanavičiumi ir "Atlantą" vietoj "Dainavos" pasirinkusiu L.Baranausku. Tarsi sakoma: norite sužinoti, ką kiekvienas iš šių futbolininkų nuveikė konkrečiame klube - susiskaičiuokite patys.
Vis priekaištavau LFF Drausmės komitetui už tai, kad negeba suskaičiuoti geltonų kortelių. Tą patį galima pasakyti ir apie A lygos svetainę. Dingsta tos kortelės kaip užkerėtos.

1 komentaras:

  1. Pamenu šį sezoną! Gerai atspėjęs nemažai išlošiau, pamenu vienom Ekrano varžybom net skolinausi ir gerai išlošiau:)

    AtsakytiPanaikinti