2013 m. liepos 18 d., ketvirtadienis

Komisaro Gvido Brunečio bylos

Šis įrašas pavadintas taip pat, kaip Charibdės leidykla vadina amerikietės Donna Leon knygų seriją apie Venecijoje (Italija, jei kas dar nežinojote) dirbantį komisarą Gvidą Brunetį.
Beje, taip lietuvių leidykla seriją pavadino tik nuo šeštosios serijos knygos. O pačios serijos knygos vienodą (ar daugmaž vienodą) formą įgavo tik nuo penktosios knygos (bent jau mano nuomone labai patogią formą). Iki tol tai buvo storos knygos kietais viršeliais pristatomos kaip "Vakaro skaitiniai" (išskyrus pirmąją, kurį ir minkštais viršeliais, ir lyg ne vakarui skirta :)). Nepaisant šių formos paieškų Charibdė nusipelno pagyrimo. Leidykla tvarkingai leidžia šios serijos knygas - t.y. pradeda nuo pirmosios ir toliau keliauja, kaip autorės buvo sumanyta. Kad Lietuvoje tai vis dar neįprastas dalykas, rodo kitų leidyklų detektyvų serijų leidybos pavyzdžiai - Alma litera "linksminosi" su Elizabeth George ir P.D.James, Baltos lankos su šiame tinklaraštyje jau minėta Patricia Cornwell, Jotema su Harlan Coben. O jei reiktų į Charibdę mesti akmenį - tai atrodo, kad paskutinėje knygoje (Kilmingųjų spindesys) šiek tiek "pataupė" samdydama (ar nesamdydama) korektorių.

O dabar nuo lietuviškų knygų leidybos niuansų lėkime prie esmės. Nesileidžiant į knygų turinio atpasakojimą ir nebandant sugadinti skaitymo malonumo tiems, kas mėgsta detektyvus (ar jų serijas), paminėsiu tik pagrindinius aspektus, kuo, bent jau man, D.Leon kuriamos istorijos patrauklios.
Pirmiausia, be abejo, herojais. Ir čia kalba ne tik apie komisarą Gvidą Brunetį, bet ir apie jo šeimą, kuriai skiriama pakankamai daug dėmesio. Iš kilmingos šeimos kilusi ir universitete dirbanti žmona Paola ne mažiau įdomi nei pats komisaras. Kaip ir dera, yra ir komisarui pagalius kaišiojantis (kartais sąmoningai, kartais tiesiog dėl riboto supratimo) viršininkas vicekvestorius Pata. O visose komplikuotose situacijose gelbsti viršininko sekretorė sinjorina Eletra - tokia tobula, kokių tikriausiai realiai nebūna.
Antra, kritišku požiūriu į Italijos visuomenę ir politiką. Viename interviu Donna Leon pritarė klausiančiojo įspūdžiui, kad jos knygose parodoma, kad jokio teisingumo nėra. Autorė teigė, kad tai nėra kažkokia Italijos specifika. Tiesiog Italijoje žmonės neturi jokių iliuzijų dėl to: "They know that all politicians are corrupt, they know that all institutions are corrupt and they never pretend that they are any thing but that. I find that very refreshing". Tad ir Gvido Brunetis ar kiti istorijų personažai su skepsiu ir sarkazmu žvelgia į Italijos politiką, ekonomiką, žiniasklaidą ir kt. Pavyzdžiui, "Kilmingųjų spindesyje" ne kartą kliūva viešajai sveikatos apsaugos sistemai.
Trečia, įdomiomis bylomis ir tuo, kaip komisaras Brunetis jas tiria. Šiuo atveju painiausi mazgai išnarpliojami aiškinantis žmonių santykius, o ne panaudojant technikos stebuklus ir iš vieno plauko ar kraujo lašo nustatant kaltuosius.

Na ir dar keletas įdomių faktų. Kaip jau minėta, Donna Leon - amerikietė, tačiau jau daugiau kaip trisdešimt metų gyvena Venecijoje. Visos knygos apie Bruneti parašytos anglų kalba ir nei viena nėra išleista itališkai, nors į daugybę kitų kalbų yra verčiamos. Autorė tai motyvuoja tuo, kad nenori šlovės toje vietoje, kurioje gyvena. Juokinga ir tai, kad apie Venecijos detektyvą televizijos serialą (šiuo metu 19 serijų) susuko vokiečiai, nes Vokietijoje D.Leon yra viena sėkmingiausių bestselerių autorių. Dažnas yra linkęs lyginti Donna Leon ir Andrea Camilleri. Šis italų autorius detektyvų žanre išgarsėjo su inspektoriumi Salvo Montalbano. Jau minėtame interviu Donna Leon gerai atsiliepė apie A.Camilleri: "He is very good".

Ko tikiuosi iš Charibdės? Visų pirma, kad nesustos. O gal net ir paspartins leidybą :) Šiuo metu išleistos septynios knygos, o dar dvi buvo anonsuojamos. Tuo tarpu Donna Leon šiemet paleido į pasaulį jau 22-ąją istoriją. Ir tikėtina, kad tai dar ne pabaiga.

Lietuviškai išleista (skliaustuose - originalus pavadinimas (kai kurios knygos leistos dviem skirtingais) ir pirmojo leidimo data):
1. Mirtis La Fenice teatre (Death at La Fenice, 1992)
2. Mirtis svetimame krašte (Death in a Strange Country, 1993)
3. Nepažįstamas venecijietis (The Anonymous Venetian (Dressed for Death), 1994
4. Venecijietiška mįslė (A Venetian Reckoning (Death and Judgment), 1996)
5. Acqua Alta (Acqua Alta (Death in High Water), 1996)
6. Ramiai miegodami (Quietly in Their Sleep (The Death of Faith), 1997)
7. Kilmingųjų spindesys (A Noble Radiance, 1998)

Planuojama (apie tai leidykla informuoja šeštosios knygos pabaigoje):
8. Pražūtingos priemonės (Fatal Remedies, 1999)
9. Įtakingi draugai (Friends in High Places, 2000)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą