2014 m. sausio 3 d., penktadienis

Klubų atostogos baigėsi: septyni tarpsezonio klausimai

Sausio mėnuo Lietuvos futbole ypatingas tuo, kad būtent šį mėnesį aktyviau pradeda judėti futbolo klubai. Norint tinkamai pasirengti antrąjį kovo savaitgalį startuosiančiai A lygai, reikia jau sausio 6-15 dienomis pradėti pasirengimą sezonui. Kol naujienos nesipila kaip iš gausybės rago, pabandysime septyniais klausimais įvardyti klubų judėjimo kryptis.

Kaip visada, perspėjimas: žemiau esantys pasvarstymai remiasi, visų pirma, viešai prieinama informacija (na, galbūt išskyrus vieną klubą, bet apie jį kalbėsime mažiausiai). Jei turite neoficialios informacijos ir tiesiog netveriate noru ja pasidalinti, tam yra komentarų funkcija.  

1. Kaip savo gretas sustiprins kalnus Europoje ketinantys nuversti "Žalgiris" ir "Atlantas"?
Tiek čempionai, tiek pagrindiniai jų varžovai pasibaigus sezonui kalbėjo apie tai, kad vienas iš jų tikslų - euroturnyrų grupių etapas. Jau esame kalbėję apie tai, kad siekiant šio tikslo gali iškilti ir nelabai įveikiamų kliučių. Visgi, jei manysime, kad burtuose šypsosis sėkmė, tai kokiomis pajėgomis vilniečiai ir klaipėdiečiai ketina tą sėkmę gaudyti?
"Žalgiris" kol kas atsisveikino su trimis pagrindinėje sudėtyje figūravusiais žaidėjais. Jei T.Kanai ir P.Krasnovskis buvo antraeilės (jei ne trečiaeilės) figūros, tai K.Bilinski buvo svarbiausia puolimo ašis. "Atlanto" praradimai panašūs: A.Urbšys pakankamai svariai prisidėjo prie sidabro medalių iškovojimo, tuo tarpu D.Nakrošis, E.Veliulis ir V.Trakys aikštėje pasirodydavo labai epizodiškai. Tiesa, uostamiesčio klubas dega noru "atsikratyti" E.Razuliu ir D.Kazlausku. K.Sarsanija juos regi mažų mažiausiai Prancūzijos aukščiausios lygos klubuose.
Kol kas tik klaipėdiečiai pranešė apie naujokus. Tiesa, tie naujokai vargu ar padės nuversti kalnus.
Praktiškai galima sakyti, kad abiejų klubų žvilgsnis turėtų krypti į kitas šalis, nes lietuvių žaidėjų, kurie galėtų kokybiškai kilstelėti žaidimo lygį, beveik nėra (nebent manytume, kad kuris nors iš klubų galėtų perpirkti M.Kaloną iš azerų). Tiesa, legionierių paieškas galima bus vykdyti iki pat liepos mėnesio, kai prasidės kvalifikacija į euroturnyrus.

2. Kur link judės "Ekrano" laivas?
Tai vienas iš įdomesnių šio tarpsezonio klausimų. Jei anksčiau Panevėžio klubas buvo vienas informacinių Lietuvos futbolo lyderių, tai šią žiemą futbolo gerbėjus pasiekiančios žinios labai kuklios. Galima palyginti šios žiemos situaciją su 2012-2013 metų sandūra. Tada jau gruodžio mėnesį "Ekranas" vieną po kitos siuntė žinias apie naujus žaidėjus, pratęstą trenerių štabo darbą ir savo siekius, o šiemet, po lapkričio pabaigoje paskelbto interviu su V.Dambrausku - tyla. Nors liaudis sako, kad tyla - gera byla, bet po 2013 metų sezono pabaigos konflikto su būriu patyrusių žaidėjų bei kai kurių jaunų "Ekrano" žaidėjų pasirodymo kaimyninės Latvijos klubo gretose per draugiškas rungtynes su "Atlantu" ta tyla ne taip gerai nuteikia.

3. Ar "Sūduva" taps ramiausiu ir stabiliausiu tarpsezonio klubu?
A lygos stebėtojai su stažu gali nustebti: o kada gi buvo kitaip. "Sūduva" pastaruosius keletą metų garsėja savo finansiniu stabilumu ir pažadų vykdymu. Vienintelis dalykas, kuris vis siūbuodavo marijampoliečių laivą - trenerių ir žaidėjų kaita. Atrodo, kad šįsyk tie pokyčiai bus minimalūs. "Sūduva" jau tarė sudie N.Valskiui, P.Davidovs ir P.Basič, o į jų vietą dar neišblėsus praėjusio sezono įspūdžiams pasikvietė A.Vaskelą ir M.Grigaravičių. Ir dar planuoja trejetą naujokų. Marijampoliečiai ims A lygos aukštumas susiklausymu ir darna. Kitų klubų gerbėjams belieka pavydėti.

4. Ar dar išvysime A lygoje "Kruoją"?
Futbolo užkulisiuose senokai sklandžiusį gandą, jog mažo miestelio futbolo klubas balansuoja tarp A lygos ir nebūties, patvirtino klubo prezidentas. Tiesa, palikęs klubo gerbėjams viltį, kad gal kažką sutars su buvusiu "Kruojos" rėmėju L.Kubilicku. Tik kodėl tartis nebuvo galima iki šiol?

5. Kaip keisis investuotojus viliojančių "Bangos" ir "Tauro" veidas?
Du klubai, kurie tarpsezoniu paskelbė apie savo flirtą su investuotojais iš užsienio, kol kas labai ribotai pateikė informaciją. Tauragiškis J.Šetkus pakalbėjo daugiau, bet beveik apie nieką, o gargždiškiai apsiribojo žinute, jog durys investicijoms atvertos. Dar Tauragėje apsilankė buvęs Daugpilio "Daugava" vyriausiasis treneris, kuris įvertino vietinį jaunimą. Jei investuotojai yra rimtesni nei praėjusį tarpsezonį Lietuvos futbolo padangę stebinęs  ir "Kruoją" į naujas aukštumas kėlęs "investuotojas iš Šveicarijos", tai tikėtina, kad jau artimiausiu metu išgirsime daugiau žinių.

6. Ar dar gyvi "Šiauliai" ir "Dainava"?
Jei žiūrėtume vien į šių klubų interneto svetaines, tai galėtume paskelbti, kad abu klubai mažų mažiausiai sustabdė savo veiklą. Dar lapkričio pabaigoje žadėję "specialiame interviu artimiausiomis dienomis" paskelbti svarbią informaciją šiauliečiai iki šios dienos išspaudė tik šventinį sveikinimą.
Alytiškiai bent jau lapkričio pabaigoje paskelbė, kad ketina dalyvauti A lygoje, o vėliau visus futbolo gerbėjus paliko gyventi tik nuogirdomis iš kitų šaltinių. Vienas šaltinis skelbia, kad yra investuotojai iš Italijos (pačio "Juventus"!), o gandonešiai sako, kad tie investuotojai gali būti tiek pat patikimi, kiek ir garsusis "investuotojas iš Šveicarijos" Pakruojyje.

7. Kaip gyvena potencialūs pretendentai į A lygą?
Jei ne futbolo.tv interviu su "Klaipėdos Granito" treneriu Robertu Poškumi, tai apie tris pretendentus išvis nieko nebūtume girdėję. Bet I lygos klubams tokią tylą dar galime atleisti - jiems rankoves atsiraitojus reikia plušėti su licencijavimo dokumentacija. Jei, aišku, jie su ja pluša ...

Pirmuosius aiškesnius atsakymus į dalį klausimų gausime jau artimiausiu metu, kai komandos žengs į aikštę pirmosioms treniruotėms bei draugiškiems susitikimams. Pirmasis formalus atskaitos taškas - sausio 30 diena, kai posėdžiaus Licencijavimo komitetas. Vasario 6 dieną Apeliacinis licencijavimo komitetas baigs dalinti licencijas, o tada beliks laukti kol susirinks LFF vadai ir tars galutinį žodį, atskiriant pelus nuo grūdų (A lygos dalyvių).

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą