2014 m. kovo 28 d., penktadienis

Ankstyvasis Harlan Coben

Ankstyvoji gero ir populiaraus autoriaus kūryba gali sukelti dvejopus jausmus ("gera kaip ir kitos" arba "geriau būčiau ir neskaitęs"). Tai suprasdamas Harlan Coben "Stebuklingą išgijimą" (Jotema, 2012; orig. Miracle Cure, 1991) papildė autoriaus žodžiu, kuriame siūlo neskaityti, jei tai pirmoji į rankas patekusi jo knyga: "Išsirinkite kitą. Nieko tokio. Aš palauksiu" (5 p.).
H.Coben truputį perlenkė lazdą, nes iš tikrųjų istorija nėra prasta. Gal ir ne tokia įspūdinga, kokias rašytojas kuria dabar, bet tikrai geresnė nei daugumos kitų rašančių panašios tematikos knygas.
Istorija apie tuos laikus, kai AIDS buvo suvokiama kaip gyvenimo paraštėje esančių žmonių liga. Jei jau nutiko tokia bėda, kad įkliuvai, reiškia esi "nenormalus" - t.y. arba homoseksualas, arba narkomanas. Panašus požiūris ir į tuos, kurie bando įveikti AIDS. Plius, kaip įprasta JAV, būtinai atsiranda "pranašas", kuris skelbia, kad liga yra Dievo bausmė tiems "nenormaliesiems".
Toks kontekstas leidžia H.Coben'ui plėtoti iki tam tikro momento (nes blogietį galima "išrišti" dar nenusigavus iki paskutiniųjų puslapių) pakankamai painią istoriją.
Nežinau, kaip būtų, jei tai būtų pirmoji mano skaityta H.Coben knyga. Bet net perskaičius jų keliolika galima teigti, kad antrasis (taip teigia pats autorius) romanas tikrai nėra toks, dėl kurio reiktų atsiprašinėti ir gėdytis.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą