2012 m. sausio 20 d., penktadienis

Apie žaidimus skaičiais

Užkliuvo akis už "Klaipėdos" straipsnio apie tai, kaip emigrantai „gvelbia“ Klaipėdos milijonus. Smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos pirmininkas Aras Mileška žongliruoja skaičiais apie iš Klaipėdos per pastarąjį dešimtmetį išvykusius žmones ir teikia rekomendacijas, ką reiktų savivaldybei padaryti.
Anot A.Mileškos, jei iš Klaipėdos emigravo 31 690 žmonių, tai Klaipėdos biudžetas praranda po 123 mln. kasmet, o verslas negauna savo rankose pavartyti net 627 mln. litų. Ir visi tie milijonai atsiranda dėl vienos abejotinos prielaidos, kad "šiuo metu Klaipėdoje vidutinis darbo užmokestis per mėnesį siektų apie 2 172 litus, o šių gyventojų pajamų mokestis sudarytų 325 litus per mėnesį" ir dar "atskaičius mokesčius, žmogui lieka apie 1,6 tūkst. litų. Todėl tie beveik 32 tūkst. emigrantų, jei būtų Klaipėdoje, išleistų savo darbo užmokestį uostamiestyje".
Jei visur kalbama apie tai, kad emigruoti dažniausiai verčia ekonominės priežastys, tai apie kokius negautus milijonus mes galime kalbėti? Jei Lietuvoje nedarbas jau ilgokai viršija 10 procentų, tai ar galim kalbėti, kad tie beveik 32 tūkstančiai uždirbtų vidutinį atlyginimą, o ne gautų bedarbio pašalpą? Jau nekalbant apie tai, kad tikrai neimtų visi ir neišleistų tų savo menamų 1,6 tūkstančių litų būtent Klaipėdoje.
Žodžiu, pavartom pavartom skaičius kaip patinka, o po to pareiškiam, kad reikia skatinti smulkųjį ir vidutinį verslą. Rekomendacija kaip iš kokio ne itin vykusio kursinio darbo.

1 komentaras:

  1. Smulkus verslas tikrai mazai palaikomas Lietuvoje. Jei i smulku versla butu ziurima taip, kaip tai daroma DB ar Airijoje, situacija tikrai butu geresne... bet tik siek tiek geresne :) sitie skaiciai man tai tokie is rubrikos "statistika linksmai" :)))

    AtsakytiPanaikinti