2012 m. gruodžio 14 d., penktadienis

Kai teisingumas tik tariamas

Pabaigęs vieną iš savo garsiųjų detektyvų, John Grisham vartė New York Times ir ieškojo idėjų naujam romanui. Netikėtai nekrologų skiltyje pamatė mirties bausme nuteistam ir vėliau išteisintam Ronaldui Viljamsonui skirtą nekrologą. Taip ir prasidėjo John Grisham kelias link pirmosios ne grožinės literatūros knygos "Nekaltasis" (Jotema, 2010, orig. The Innocent Man, 2006).
Knygos paantraštė "Žmogžudystė ir tariamas teisingumas mažame miestelyje" gana aiškiai nusako "Nekaltojo" turinį. Yra auka, reikia įtariamojo. Policija nukeliauja lengviausiu keliu - griebia tą, kuris pasipainiojo po ranka. O vėliau padaro viską, kad įtariamasis (ir menamas jo bendrininkas) taptų nuteistuoju. Mirties bausme. John Grisham nuosekliai (galbūt ir su pernelyg daug detalių) parodo, kaip kartais netikusiai veikia JAV sistema. Ir koks bejėgis tampa žmogus, patekęs tarp tos sistemos dantračių.
 "Nekaltasis", bent jau man, yra antroji knyga (pirmoji - S.King "Žalioji mylia"), sustiprinanti nusistatymą prieš mirties bausmę. Kol negalime užtikrinti, kad nei vienas nekaltas žmogus neatsidurtų mirtininkų kameroje, tol neturėtume griebtis ir mirties bausmės.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą