2012 m. gruodžio 12 d., trečiadienis

Fantastikos klasika

Aišku, Arthur C.Clarke "2001 metų kosminę odisėją" (Tyto alba, 2006; orig. 2001: A Space Odyssey, 1968) parašė gerokai vėliau nei H. G. Wells savo garsiuosius kūrinius, bet matyt galima abu autorius rikiuoti į fantastikos klasikų gretas.
Apie ką yra "Odisėjos" istorija, pasako jau pats autorius kūrinio pratarmėje. Anot jo, "ir vieną dieną mes sutiksim tarp žvaigždžių sau lygius, o gal pranašesnius už mus", o "Odisėja" yra "vienas galimas atsakymas" į klausimą "Kodėl toks susitikimas dar neįvyko, jeigu mes patys jau išdrįsome žengti į kosminę erdvę" (6 psl.).
 Arthur C.Clarke atsakymas į šį klausimą įdomus (gal netgi teisingas :)). Pati istorija-kelionė plėtojasi gana lėtai, galbūt kai kur autorius ir persistengė su detalėmis (nors čia tikriausiai tik skonio reikalas). Gana netikėta buvo istorijos atomazga. Iš vienos pusės šiurpoka, iš kitos pusės - daug pasakanti apie žmogų.
 Prie "Odisėjos" dar "prilipintos" keturios trumpesnės istorijos. Viena yra apie tai, kaip prisižaidžiama su kelionėmis laiku, kita - apie tai, jog gal žmonės ir nėra visiškai beviltiški, trečia - apie muzikinės klausos neturėjimo privalumus, o ketvirta - apie tai, kad ateiviams nereiktų pasikliauti radijo ir TV laidomis, bandant užmegzti kontaktą su žmonėmis.
 Jei trumpai apie knygą - smagiai, gerai ir greitai.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą