2014 m. vasario 4 d., antradienis

Vėl po Veneciją su Brunečiu

Leidykla "Charibdė" paleido į lietuvišką knygų pasaulį jau aštuntą istoriją su komisaru Gvidu Brunečiu. Kaip ir ankstesnėse istorijose, taip iš šioje - "Lemtingas pasirinkimas" (Charibdė, 2013; orig. Fatal Remedies, 1999) - veiksmas vyksta Venecijoje ir kai kuriuose aplinkiniuose Italijos miestuose.
Kadangi apie komisaro Brunečio seriją jau rašiau, tai nekartosiu, kodėl mane žavi šis veikėjas ir Donna Leon audžiamos detektyvinės istorijos. "Lemtingame pasirinkime" rasime visus minėtus "skanios" istorijos ingredientus. Čia ir įdomūs veikėjai - šioje istorijoje ypatingai daug dėmesio skiriama komisaro žmonai Paolai, ir keletas dūrių Italijos sistemai ("Dėmesiui susilpnėjus akys nuklydo tolyn nuo popierių ir jis ėmė įsivaizduoti visą Italiją giliai iki kulkšnių paskendusią popieriuose, ataskaitose, fotokopijose, kopijose, mažučiuose barų, parduotuvių ir vaistinių kvituose. Ir šioje popierių jūroje vis tiek reikėjo dviejų savaičių, kad laiškas nukeliautų į Romą", 51 psl.) ir italams ("Jei žiūrėtume į mokesčius, niekas Italijoje neužsidirba pragyvenimui. Jie visi skurdžių tauta, pratempiantys tik todėl, kad išverčia apykakles, dėvi batus tol, kol jų nebeįmanoma dėvėti, išgyvenantys tik iš pelų ir dilgėlių. Ir vis dėlto restoranai pilni gerai apsirengusių žmonių, panašu, kad kiekvienas turi po naują automobilį, o iš oro uostų niekada nesiliauja skristi pilnutėliai laimingų turistų lėktuvai. Sunku paaiškinti, kaip įprastai sako jo draugai iš Amerikos", 149 psl.), ir paini, bet visgi išnarpliota detektyvinė mįslė. O visos istorijos moralas matyt toks: mūsų padarytų pasirinkimų pasekmės neretai būna ne tokios, kokių tikėjomės.
Laukiam devintosios serijos knygos "Įtakingi draugai" (Friends in High Places, 2000), kurią Charibdė jau anonsuoja kaip išverstą ir rengiamą.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą