2013 m. rugpjūčio 6 d., antradienis

Kas A lygoje yra vartininkų siaubas?

Vargu, ar kas nors atsakys, kuris atakos smaigalyje žaidžiantis futbolininkas yra vertingesnis - ar tas, kuris į vartus smūgiuoja retai, bet taikliai, ar tas, kuris smūgiuoja daug ir nors kamuolys ne taip dažnai atsiduria vartuose, bet varžovų vartininkai nuolat jaučia įtampą. Kitų šalių lygose atliekamos puolėjų veiksmų statistinės analizės pastūmėjo padaryti bent kažką panašaus ir su A lygos rezultatyviausiais žaidėjais. Jei jau tie, kurie iš futbolo duoną valgo, tokios analizės nedaro, tai belieka megėjams imtis reikalo.

Matyt vienas iš prasmingesnių A lygos žingsnių praėjusiame sezone buvo partnerystė su InStat Football ir įvarių statistinių duomenų rinkimas apie kiekvienas rungtynes ir kiekvieną žaidėją. Nežinau, kiek klubai šį įrankį išnaudoja savo tobulėjimui, tačiau bent jau futbolo mėgėjai gali į mėgstamą žaidimą pažiūrėti kitu žvilgsniu.
Būtent InStat Football sukauptais duomenimis ir remsimės bandydami įvertinti 2012 metų ir dalies 2013 metų sezonų geriausiai atakuojančius žaidėjus.
2012 metais daugiausiai buvo kalbama apie Artūro Rimkevičiaus fenomeną - pagerintas A lygos rezultatyvumo rekordas, pagal pelnytų įvarčių skaičių lietuvio pavardė buvo minima greta pasaulio futbolo žvaigždžių. Visgi, jei vertiname pagal įvairius parametrus puolėjų (ir kitų atakuojančių žaidėjų) rezultatus, tai aiškėja, kad A lygoje visgi pavojingiausias buvo ne A.Rimkevičius.
Prieš aptariant įvairius statistinių duomenų pjūvius pasakysime vieną pastabą - vertinant bus eliminuoti vienuolikos metrų baudiniais pelnyti įvarčiai (ne tik pats įvartis nebus skaičiuojamas, bet ir su juo susijęs smūgis). Tikriausiai sutiksite, kad pelnyti įvartį iš vienuolikos metrų baudinio yra kiek lengviau nei žaidimo metu. Kai kuriose komandose prie vienuolikos metrų atžymos gana drąsiai keliauja ne tik puolėjai, bet ir gynėjai.
Vienas paprastesnių puolėjo naudingumo vertinimo kriterijų yra įvarčių pelnymo dažnumas - t.y., kiek prireikia minučių įvarčiui pelnyti (pavyzdžiui, tokią informaciją galima rasti ir oficialioje A lygos svetainėje (tiesa, neatmetant vienuolikos metrų baudiniais pelnytų įvarčių)). Šiuo atžvilgiu praėjusiais metais pavojingiausias buvo ne A.Rimkevičius, kuriam prireikdavo 99 minučių, o K.Bilinski, kuris varžovus nuliūdindavo kas 87 minutes. Teoriškai, jei "Žalgirio" legionierius būtų rungtyniavęs 2012 metų A lygoje nuo sezono pradžios, pagal iš žaidimo pelnytus įvarčius jis galėjo pavyti A.Rimkevičių (bendroje suvestinėje A.Rimkevičius būtų buvęs aukščiau vien dėl 8 vienuolikos metrų baudinių).
Jei vertintume vien pagal absoliučius skaičius, tai A.Rimkevičius lenkia visus kitus pagal visų smūgių ir pataikytų į vartų plotą smūgių skaičių - atitinkamai 121 ir 60, tačiau jei paverčiam šiuos skaičius į smūgių dažnumo rodiklį - t.y., kas kiek minučių būdavo smūgiuojama į vartus - tai lietuvių snaiperis atsilieka nuo G.Alaverdašvili ir K.Bilinski. Šie legionieriai smūgiuodavo kas 17 ir 18 minučių, tuo tarpu A.Rimkevičius vartininkų budrumą tikrindavo kas 22 minutes.
Nebuvo A.Rimkevičius lyderiu ir pagal du užsienio svetainėse minimus gero puolėjo rodiklius - smūgių tikslumą (t.y., koks procentas smūgių pataikydavo į vartų plotą) ir progų išnaudojimą (t.y., koks procentas visų smūgių virsdavo įvarčiais). Pagal abu šiuos rodiklius 2012 metais nepralenkiamas buvo "Atlantą" sezono viduryje sustiprinęs Tino Lagator. 63,64 procentai jo smūgių buvo tokie, kai vartininkams reikdavo demonstruoti savo gebėjimus, o 30,30 procentų atvejų tie gebėjimai varžovų neišgelbėdavo. Smūgiu tikslumu legionieriui iš Kroatijos prilygsta nebent V.Kavaliauskas, o progų išnaudojimo atžvilgiu visi konkurentai gerokai atsilieka. Arčiausiai - R.Veževičius (23,53 proc.) ir A.Rimkevičius (22,31 proc.). Dvidešimties rezultatyviausių 2012 metų futbolininkų duomenys pateikti lentelėje (paspaudus padidėja).




Beje, nereiktų nustebti, kad kai kurių futbolininkų statistiniai rodikliai gerokai atsilieka nuo lyderių - tiesiog ne visi žaisdavo puolėjo pozicijoje. Pavyzdžiui, V.Kavaliauskas, R.Veževičius ir R.Radavičius dažniau vykdydavo krašto saugo funkcijas, tad jų snaiperiški gebėjimai yra greičiau pridėtinė vertė to, ką jie atlikdavo savo pozicijoje. Kiti - kaip I.Kozlovs, M.Kuklys ir M.Savėnas - dažniausiai rungtyniaudavo atakuojančio saugo pozicijoje, tad ir varžovų vartams dažniau grasindavo būdami už baudos aikštelės ribų, o iš tokio atstumo jau sunkiau ir smūgiuoti tiksliai, ir progas išnaudoti. Pavyzdžiui, Gareth Bale taip vertinamas ir už tai, jog net 9 iš 21 įvarčio Anglijos Premiership'e pelnė būdamas už baudos aikštelės ribų.

O dabar užmeskime akį į tai, ką turime šiuo metu A lygoje. Vertinti aštuoni rezultatyviausi futbolininkai. Lentelėje - 2013 metų rugpjūčio 6 dienos duomenys (paspaudus padidėja).

 

Gana netikėta, bet geriausi rodikliai - dviejų praėjusiame sezone nežibėjusių futbolininkų. Evaldas Razulis muša įvarčius pakankamai dažnai (kas 89 minutes), smūgiuoja gana tiksliai ir progas išnaudoja efektyviai. Tiesa, šiuo atžvilgiu jį lenkia Aurelijus Staponka, kuriam dešimčiai įvarčių pasiekti pakako 36 smūgių (vidutiniškai vieno smūgio per kėlinį).
Dažniausiai įtampą varžovų vartininkams kelia N.Valskis ir K.Bilinski, tačiau ir vienas, ir kitas neblizga, jei vertiname jų progų išnaudojimą.
Be abejo, tai, kiek kuris puolėjas gali pasireiškti per rungtynes tiesiogiai priklauso ir nuo komandos, kurioje jis rungtyniauja, ir nuo komandos draugų, kurie (ne)maitina aštriais perdavimas. Pavyzdžiui, K.Bilinski beveik visose žaistose rungtynėse (išskyrus paskutinę dvikovą su "Tauru") bent kartą pataikė į vartų plotą, tuo tarpu A.Staponkai yra tekę baigti rungtynes taip ir nepataikius į vartus (septyniose rungtynėse) ar netgi neatlikus nei vieno smūgio (du kartus iš tų septynių).
Tiesa, yra išimčių - G.Alaverdašvili, tiek pernai, tiek šiemet rungtyniaudamas vidutiniuose Lietuvos klubuose, sugebėjo smūgiuoti pakankamai dažnai ir tiksliai. Tiesa, legionieriaus iš Gruzijos progų išnaudojimo procentas nėra itin aukštas, tačiau ir atstumai, iš kurių jis bandydavo vartininkų budrumą, nėra maži.
Šįkart - be apibendrinimo. Palauksime sezono pabaigos ir tada viską sudėliosime į lentynėles. O savaitgalį visi į stadionus ir visu balsu: "Įmušam įvartį!!!"

Nuotraukoje - A. Staponka (nuotr. J.Riekašienės).

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą