2013 m. rugpjūčio 29 d., ketvirtadienis

Istorija apie žmones ir šunis

Alicia Gimenez Bartlett "Šuniška diena" (Baltos lankos, 2009; orig. Día de perros, 1997) - pirmas skaitytas ispaniškas detektyvas. Paliko dvejopą įspūdį.

Kaip detektyvinė istorija - ne tokia ir stipri. Jau pirmajame knygos trečdalyje galima iškelti teisingą prielaidą apie tai, kas vyksta ir ko reiktų ieškoti, tačiau knygos herojai - detektyvai iki tos minties pribręsta tik paskutiniame knygos trečdalyje. Kaip sako pagrindinė herojė: "Išsiruošėme medžioti šernų, o grįžtame su krepšiu sraigių. Bet kuriuo atveju, nepasirodysime vyresnybei tuščiomis rankomis. Jeigu mus paskirs tirti dar pora nužudymų, gal išvalysime miestą nuo visų kasdienių nusikaltimų" (224 p.). Va taip ir kapstosi nuo vienos smulkmenos prie kitos. Iš kitos pusės - būtent tokie - besikapstantys, su savom ydom ir keistenybėm - detektyvai yra ir knygos pliusas. Petra Delikado ir Ferminas Garsonas - viena keistesnių porų, kurioje pagrindiniu smuiku griežia inspektorė Delikado, o jaunesnysis inspektorius Garsonas - tik jos pagalbininkas. Tradiciškai netgi detektyvų autorės moterys (pavyzdžiui, PD James, E.George, R.Rendall, F.Vargas) pagrindinį vaidmenį skiria vyrams. Ši knyga išsiskiria dar ir tuo, kad labai daug dėmesio skirta šunims. Kas menkiau domisi šiais gyvūnais, sužinos įdomių dalykų.
Ir pabaigai pora pabaksnojimų leidėjams. Pirma, neaišku, kodėl išleista ne pirmoji inspektorės Petros Delikado knyga, o antroji (joje buvo užuominos į pirmąją bylą). Antra, lieka mįsle, ar dar galima tikėtis išvysti ir kitas Alicia Gimenez Bartlett knygas, ar taip ir liksim su šia viena istorija. Bet čia jau tikriausiai tokia "Baltų lankų" praktika. Pakanka pažiūrėti, kaip leidžiama P.Cornwell.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą