2013 m. rugpjūčio 10 d., šeštadienis

Jei būčiau gimęs prieš tūkstantį metų ...

Knygoms balų nerašau, bet jei reiktų rašyti, tai matyt visoms skaitytoms Michael Crichton knygoms tektų po dešimt balų. Išimtimi netapo ir "Laiko linija" (Algarvė, 2001; orig. Timeline, 1999).

Jei bandytume užklijuoti šiai M.Crichton'o istorijai etiketę, tai ji greičiausiai būtų "mokslinė fantastika". Tačiau ne vienas literatūros kritikas teigia, kad "Laiko liniją" galima būtų įvardyti ir kaip "riterių romaną". Vienu iš modernaus technotrilerio tėvų vadinamas M.Crichton'as "Laiko linijoje" iš tikrųjų apjungė kvantines technologijas (ir jų potencialias galimybes) ir viduramžių istoriją. Neperpasakojant istorijos ir negadinant skaitymo malonumo, galima pasakyti, kad M.Crichton'as liko ištikimas sau. Tradiciškai įsuko ir išlaikė įtampą iki pat romano pabaigos. Taip pat tradiciškai pažėrė kritikos šiuolaikinei visuomenei. Šiuo atveju pasišaipė iš vidutinio amerikiečio/europiečio vartotojiško požiūrio į istoriją bei pasiuntė perspėjimą, kaip būtų panaudota galimybė keisti praeitį.
Vienas iš didžiausių M.Crichton'o kūrybos pliusų yra tai, ką viena kritikė įvardijo "manija suteikti savo istorijoms autentiškumo". Kaip pats rašytojas yra sakęs, rašymas užima santykinai trumpai (nuo keturių iki penkiolikos mėnesių), daugiau laiko sugaištama pačiai kūrinio idėjai subrandinti bei tyrimui atlikti (kartu su rašymu tai trunka ir 3, ir 5, ir 8 metus). Ne veltui tiek "Laiko linija", tiek kai kurie kiti M.Crichton'o kūriniai baigiami grožinei literatūrai neįprastu dalyku - pasitelktų šaltinių sąrašu.
Reziumė. Tie, kuriems patinka fantastika, kuriems įdomi istorija ir kurie norėtumėt nors porai dienų pabūti gimę kad ir ne prieš tūkstantį metų, kaip dainoje, o tik prieš šešis šimtus penkiasdešimt - skaitykit "Laiko liniją".

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą