2013 m. rugpjūčio 22 d., ketvirtadienis

Apie storą ir gerą knygą

John Grisham su "Prisipažinimu" (Jotema, 2011; orig. The Confession, 2010) dar sykį išsakė savo poziciją mirties bausmės atžvilgiu. Jei žiūrėtume vien į plėtojamą temą, galime rasti sąsajų tarp šio romano ir kiek anksčiau J.Grisham parašyto negrožinės literatūros kūrinio "Nekaltasis". Tiek viename, tiek kitame tekste kalbama apie žmones, nubaustus mirties bausme už nusikaltimus, kuriuos padarė kiti. 
Tie, kurie mėgsta J.Grisham kūrybą ir yra perskaitę bent kelis jo kūrinius - nieko stebuklingo "Prisipažinime" neatras. Tai dar vienas teisinių trilerių (legal thrillers) kategorijai priskiriamų romanų. Intrigą J.Grisham kuria ne "ieškodamas", kas padarė nusikaltimą, bet klausdamas, ar bus įvykdyta mirties bausmė nekaltam žmogui. Greta šios, pagrindinės temos, "Prisipažinime" gana daug kalbama ir apie rasines problemas, kai formaliai segregacija yra uždrausta, tačiau realiai gyvuoja iki šiol (ypač tokiose valstijose kaip Teksasas).
Reziumė. John Grisham niekada nenuvilia. Ar rašytų apie JAV teisinės sistemos ydas, ar apie bandymą išvengti Kalėdų. "Prisipažinimas" - stora ir gera knyga.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą