2013 m. rugpjūčio 17 d., šeštadienis

Nereikėjo ir pradėti

Simon Kernick "Paskutinės 10 sekundžių" (Jotema, 2012; orig. The Last 10 Seconds, 2010) keliauja į sąrašą tų, kurias būtų galima įvardyti "nereikėjo ir pradėti". Dėl to, kad knyga yra asmeninėje bibliotekoje, kaltas pats S.Kernick, nes jo pirmoji lietuviškai išleista knyga "Nepalenkiamasis" (Jotema, 2008; orig. Relentless, 2006) buvo visai neprastas trileris. Deja, bet to nepasakytum apie "Paskutines 10 sekundžių".


Autoriaus sumanymas, sakyčiau, visai neprastas, tačiau norint sumanymą paversti geru skaitiniu, reikia padirbėti. Dabar atrodo, kad viskas, ko norėta - tai tik greičiau išleisti ir susirinkti pinigėlius.
Veiksmas vyksta Londone, bet to Londono praktiškai ir nematote. S.Kernick'ui iki kokios PD James - kaip iki mėnulio pesčiomis. Įvykiai keičia vienas kitą, kulkos laksto kairėn ir dešinėn, o motyvai, kodėl įvyko vienaip, o ne kitaip - labai skysti. Galutinis istorijos išnarpliojimas apskritai nelabai pagrįstas. Tiesiog vienam iš pagrindinių veikėjų kilo mintis, jog va tas tipas yra blogietis. O koks nušvitimas tam veikėjui sukėlė tą mintį, paliekama atspėti skaitytojams arba siūloma tiesiog nesukti galvos. Čia jums ne Harlan Coben, Peter James ar John Grisham.
Reziumė. Viena iš tų knygų, kurios rekomenduoti nedrįstu. Bet jei kas nors visgi norėtų pabandyti, galiu knygą perleisti už simbolinę kainą (galima būtų net kalbėti apie abi S.Kernick knygas - ir šią, ir "Nepalenkiamąjį", kuri net pagerintų rinkinuką :)).

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą